2011. július 23., szombat

Gyömbéres nyári-almakrémleves pirított fenyőmaggal

Meg kell vallanom őszintén, nem nagyon szeretem az almát. Így a nyári almát sem igazán. De ezzel az ízvilággal és a pirított fenyőmaggal egy nagyon kedves, kb. 6 évvel ezelőtti emléket idéz fel, amikor a barátnőmmel olaszországi körútra mentünk, s az egyik szálláshelyünk Pimontéban volt, Nápoly felett a hegyekben. Ott este a vacsorához fenyőmagos-almás süteményt hoztak, amelynek a receptjét a mai napig keresem. Szerencsém volt a menedzser fiúval és azzal, hogy beszélek olaszul, máskülönben egészen biztos, hogy nem kaptam volna nyolcszor (!) repetát abból az isteni finom desszertből :-D. De vissza a levesemhez. Megítélésem szerint tehát, az alma egyféleképpen nagyon finom, pirított fenyőmaggal. :-D

GYÖMBÉRES NYÁRI-ALMAKRÉMLEVES PIRÍTOTT FENYŐMAGGAL


Hozzávalók - kb. 4 személyre -
- 8 db. közepes és kicsit nagyobb nyári alma
- fél citrom leve és reszelt héjja
- fél ek. mézes fehérborecet
- 3/4 lapos kk. kardamom
- 2-3 gr gyömbér darabokra vágva
- 1/3 kk. őrölt fahéj
- 2 dl tej
- 1 púpos ek. vanília puding
- cukor 
- víz
- fenyőmag

Elkészítés
Az almát megpucoljuk és negyedekre vágjuk. Majd fazékba tesszük és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Beletesszük a citromot, a reszelt citromhéjat, mézes fehérborecetet, gyömbért, kardamomot és fahéjat, s nagy lángon kb. 5 percig főzzük, amíg az alma meg nem puhul. Ekkor kézi botmixerrel összepépesítjük és visszatesszük kis lángra. A tejet összekeverjük a pudingporral és a leveshez öntjük. Cukrozzuk ízlés szerint, s addig főzzük, amíg kellően be nem sűrűsödik. A végén pirított fenyőmaggal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése