2013. augusztus 4., vasárnap

Sformatino di carciofi - Articsóka szuflé - (jelen esetben parmezán öntettel és parmezán chips-szel)

Egyszerűen megunhatatlan. Mármint az articsóka. Ha hozzájutok valamilyen formában, azonnal valami finomságot kell varázsolnom belőle.
Tény, hogy már nincs már articsóka szezon, de azért ha valaki be tud szerezni fagyasztottat - egyelőre az országban még nem találtam, de Olaszországban mindenhol kapható -, ne habozzon vásároljon be. Sajnos, itthon amit látni szoktam, az dobozos és lében van, aminek kétlem, hogy olyan íze lenne, mint akár a fagyasztottnak.
Na, szóval, ha hozzá jutottunk áldozzunk be néhányat egy kis szuflénak. 

SFORMATINO DI CARCIOFI - ARTICSÓKA SZUFLÉ (JELEN ESETBEN PARMEZÁN ÖNTETTEL ÉS PARMEZÁN CHIPS-SZEL)


Hozzávalók - 2 személyre - 
Szuflé
- 2 db. articsóka szív
- 1 púpos tk. apróra vágott hagyma
- 2 ek. extra szűz olíva olaj
- 2,5 dl alaplé
- 10 gr reszelt parmezán
- 1 db. kisebb tojás 
- só, őrölt fehér bors
- egy szomorú emlék

Besamel mártás
- 50 ml tej
- 7 gr vaj
- 7 gr liszt
- szerecsendió

Parmezán öntet
- 50 ml főzőtejszín
- 1 ek. reszelt parmezán
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- kevés só

Parmezán chips
- chipsenként 1 ek. reszelt parmezán

Elkészítés 
Először a szuflét készítjük el. A hagymát megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk az apróra vágott articsóka szívet, s enyhén összepirítjuk. Felöntjük az alaplével, ha kell sózzuk és mindenképp borsozzuk ízlés szerint, s addig főzzük, amíg az articsóka megpuhul és a leves java része elpárolog,. Kézi botmixerrel összepépesítjük, majd elkeverjük benne a tojást egy fakanállal, s végül a parmezánt. 
Elkészítjük a besamelt. A tejhez hozzáadjuk a vajat és a lisztet, ha kell sózzuk, s reszelünk bele kb. 1 késhegynyi szerecsendiót. Amikor elkészült, a szufléhoz keverjük. Sima és viszonylag sűrű, de még azért folyékony masszát kell kapnunk.
Kivajazzuk a szuflés tálakat, s háromnegyedig töltjük mindegyiket, majd "beletesszük" a szomorű emlékünket is. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük őket.
Ez idő alatt elkészítjük a parmezán öntetet. Felmelegítjük a tejszínt, beleszórjuk a parmezánt és egy kevés sót és borsot adunk hozzá. Majd hagyjuk kihűlni. 
Ha elkészült a szuflé, kivesszük a sütőből, s elkészítjük a chips-et. Sütőpapírra 1 ek. reszelt parmezánt teszünk - jelen esetben 2 kupacot -, s visszatesszük a sütőbe. Amikor enyhén megpirult kivesszük. A kihűlt szuflét kivesszük a formából, ráöntünk egy kis öntetet, majd szuflénként 1 db. chips-et adunk hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése