2013. november 18., hétfő

Balzsamecetes marhabélszín sformatival

Nem tudom honnan jutott eszembe a napokban ez az étterem és ez a fogás. Firenzében az egyik kedvenc helyem a Trattoria Parione. Letisztult enteriőr és ugyanilyen ízek. S ez az étel az egyik nagy kedvencem egy jó pohár vörösborral. 

BALZSAMECETES MARHABÉLSZÍN SFORMTIVAL


Hozzávalók
Balzsamecetes marhabélszín - 2 személyre - 
- 2 db. kb. 15 dkg-os marhabélszín
- kevés só és bors, valamin olíva olaj a sütéshez
Szósz
- 2 db. mogyoróhagyma apróra vágva
- 1 db. kisebb babérlevél
- 1/4-1/4 csésze vörösbor és jó minőségű balzsamecet
- 1 kk. őrölt bors
- 1 csipet só
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ek. olíva olaj

Sformati
- 3 db. tojás
- 2 ek. főzőtejszín
- 2 ek. teljes tej
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 csipet reszelt citromhéj
- ízlés szerint zöldségek: én szárított paradicsomot és sima paradicsomot tettem bele, kevés apróra vágott petrezselyemmel

Elkészítés
Először a sformatit készítsük el. Melegítsük elő a sütőt 190 fok környékére. Forraljunk fel kb. egy liter vizet. Egy tálban óvatosan verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a további hozzávalókat a fenti sorrendben. Alaposan keverjük össze, s kanalazzuk őket kis szuflé formába. Rakjuk őket egy tepsibe - kb. 2-3 db. lesz ebből az adagból -, majd öntsük fel annyi forró vízzel a tepsit úgy, hogy a szuflé formák feléig érjen a víz. Majd addig süssük, amíg meg nem szilárdul. Kicsit hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki óvatosan a formából őket. 
Amíg sül a sformati, kezdjünk neki a szósznak. Kevés olajon dinszteljük meg a mogyoróhagymát. Majd adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, de ezeket csak a végén, amikor a mogyoróhagyma már szinte kész van. Keverjük bele a balzsamecetet, vörösbort, babérlevelet és forraljuk fel. Ezután lassú tűzön főzzük addig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. 
A bélszínek mindkét felét sózzuk és borsozzuk, majd mindegyik oldalát kb. 2-3 percig süssük. 
Végül vegyük ki a babérlevelet a szószból és kanalazzuk a bélszínekre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése