2014. január 19., vasárnap

Svéd áfonyás húsgombóc sókéregben sült ananásszal

Akkor először a húsgombóc. Bűnözés ide vagy oda, de akármikor az IKEA-ban járok, nem bírom ki, hogy ne egyek a svéd húsgombócokból. Persze megoldható ez otthon is. De mi legyen a köret? Sütöttünk már halat sókéregben, több fajtát is. De ezzel a módszerrel elég sok minden elkészíthető, aminek van védő része, ami épp csak átengedi a sót és zamatot ad az ételnek. Na, ilyen például az ananász is. Jöhet tehát a gyümölcsáradat főételként és köretként. 

SVÉD ÁFONYÁS HÚSGOMBÓC SÓKÉREGBEN SÜLT ANANÁSSZAL 


Hozzávalók
Svéd áfonyás húsgombóc - kb. 20-25 db. - 
- 250-250 gr darált marha - és sertéshús
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 3-4 ek. olaj
- 1 db. tojás sárgája
- só

Sókéregben sült ananász
- 1 db. közepes méretű ananász
- 1 kg durva, olcsó só
- 1 db. citrom leve és héja
- 1 db. narancs leve és héja

A legvégén egy kellemes, téli emlék. 

Elkészítés
Svéd áfonyás húsgombóc
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Az utolsó percben hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót, s egy percig dinszteljük. Majd a hagymát, vörös áfonyát, tojás sárgáját és ízlés szerint sót a darálthús keverékhez adjuk, s alaposan eldolgozzuk. A végén hozzáadjuk a kellemes, téli emléket. Dió nagyságú húsgolyókat formázunk, s olajban kisütjük őket. 

Sókéregben sült ananász
A sót, a citrom - és narancshéjat, valamint annyi citrom - és narancslevet összekeverünk, amennyitől nokedli jellegű masszát kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsiben az ananászt "körbefalazzuk" a masszával, s 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Letörjük a kérget az ananászról, felkarikázzuk, megpucoljuk és már fogyaszthatjuk is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése