2014. március 31., hétfő

Pastiera napoletana - Nápoly húsvéti tortája

Elég régen nem jelentkeztem már, amiért elnézést kérek. Ám cserébe egy nagyon-nagyon finom tortát hozok, amivel el is kezdjük a készülődést a Húsvétra.
Nápoly és környékén a mai napig megtalálható ez a torta, ami tradicionálisan csak erre a környékre jellemző. A legenda Partenope szirénhez kötődik, aki a város jelképe is egyben, s a legenda visszanyúlik a pogány időkbe. Partenope a tengerben lakik - jó szirénhez méltóan :) - a Vezúv és Posilippo között. Ahogy az erre az időszakra jellemző volt, évente hét lányt áldoztak fel a szirénnek egyéb, a természetből nyert ajándékokkal együtt. A szirén ezért minden tavasszal eljött a nápolyiakhoz, s megajándékozta őket gyönyörű énekével, az adományokat pedig az istenek lába elé helyezte. Ekkor az emberek csőstül rohantak a tengerbe, többen közülük oda is vesztek. Aztán az idő múlásával a lányokat elmaradtak, csak a természet ajándékai maradtak. Ilyen volt a tojás, ami az újjászületés jelképe - innen eredeztethető a keresztény hagyományokban is -, a liszt, a búza, a narancsvirág, fűszerek és cukor. Az idő múlásával pedig elkészítették ezt a nem mindennapi süteményt, ami ma már Húsvétkor kerül az asztalra. 

PASTIERA NAPOLETANA - NÁPOLY HÚSVÉTI TORTÁJA


Hozzávalók - 28 cm-es kapcsos tortaformához -
Tészta
- 250 gr liszt
- 125 gr vaj
- 100 gr cukor
- 1 db. egész tojás+1 db. tojás sárgája
- 1 vanília rúd kikapart magja
- 1 csipet só

Töltelék
- 250 gr előfőzött búza
- 350 gr ricotta
- 350 gr cukor
- 2 db. tojás+2 db. tojás sárgája
- 50 gr kandírozott citrom
- 50 gr kandírozott narancs
- 1 tk. fahéj
- 30 gr vaj
- 1 db. citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 1 vanília rúd kikapart magja
- 25 ml narancsvirágvíz
- egy kellemes ünnepi emlék

Elkészítés
A tésztával kezdjük. Darabolós gépbe tegyük a lisztet, a hideg vajat, a cukrot és a csipet sót, majd dolgozzuk darabosra. Ha kész, borítsuk gyúródeszkára, a közepén készítsünk egy lyukat, s adjuk hozzá a tojást és a vaníliamagot, s dolgozzuk össze alaposan tésztává. Folpackba csomagolva minimum 1 órára tegyük hűtőbe. Ez idő alatt készítsük el a tölteléket. A tejet tegyük fel közepes lángra, adjuk hozzá a búzát, a citromhéjat és a vajat, majd kb. 6 perc alatt főzzük össze. Kézi botmixerrel dolgozzuk össze pépesre, de hagyjunk benne egész búzaszemeket is. Dolgozzuk össze a ricottát, a tojásokat, a cukrot, fahéjat, narancsvirágvizet és a kikapart vanília magját úgy, hogy csomómentes krémet kapjunk. Ekkor adjuk hozzá a kandírozott narancsot és citromot, a búzát, kellemes ünnepi emléket, s alaposan keverjük össze. A tésztát vegyük ki a hűtőből - ha gondoljuk, vágjunk le belőle egy kis darabot, ebből tudunk rácsot készíteni a sütemény tetejére, de ez elmaradhat -, s nyújtsuk ki fél cm vastagságúra. A tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki, s helyezzük bele úgy a tésztát, hogy kb. 3 cm-es pereme is legyen a tortaforma falán. Majd öntsük bele a masszát. Ezután tehetjük rá a tészta csíkokat - kinyújtjuk a levágott tésztát, s egyforma, kb. 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, ami átéri a tortaformát, mert a csíkok végét a torta széléhez kell nyomni -. 200 fokon előmelegített sütőben 60 percig - légkeveréses 180/50 - sütjük. Miután kihűlt, felszeleteljük, s porcukorral megszórjuk, ha így szeretjük, de ez is opcionális. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése