2015. július 20., hétfő

Változatok görögdinnyehéjra 1.: Kandírozott görögdinnyehéj

Néha az ember olyan alapanyagokból készít kimagasló fogásokat, melyekre magas sem gondol. Ilyen például a görögdinnyehéj. Ki gondolná egyáltalán, hogy felhasználható valamire?! Pedig mégis! Az elkövetkezendő időszakban minimum 3 receptet hozok a témában.
De kezdjük is a sort egy igazán pikáns édességgel. 

KANDÍROZOTT GÖRÖGDINNYEHÉJ 


Hozzávalók - kb. 2 adaghoz - 
- 60 dkg görögdinnyehéj sötétzöld, külső héjától vékonyan megpucolva és kockákra vágva
- 5 ek. só
- víz
- sziruphoz: 40 dkg cukor, 250 ml víz, 1 ek. sűrített citromlé/vagy 1 db. citrom leve
- cukor a külsejére

Elkészítés
A dinnyehéjat a sóval és annyi vízzel amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Kb. 5 percig forraljuk, majd elzárjuk a tüzet, s 5 órán át hagyjuk állni a dinnyehéjat a sós vízben.
Ha letelt az idő, lecsepegtetjük a dinnyehéjat, majd leöblítjük, és tiszta vízben forrástól számítva újabb 5 percig főzzük. Ez idő alatt elkészítjük a szirupot. Az összetevőket közepes-nagy lángon összeforraljuk, amíg a szirup el nem kezd enyhén sűrűsödni. Ekkor beletesszük az újból lecsepegtetett dinnyehéjat, s addig főzzük kis lángon, amíg a szirup be nem sűrűsödik, s halványbarna színűvé nem válni. Ekkor leszűrjük a dinnyehéjat, lecsepegtetjük, s cukorban megforgatjuk.
Ne lepődjünk meg ha az elkészítés után közvetlen fogyasztva inkább sósnak érezzük. Pár óra alatt összeérnek az ízek, s a sósság pont annyit veszít az erejéből, amitől végül a kandírozott dinnyehéj elnyeri végső, egyedi ízét.
Jól záródó üvegben akár hónapokig is eláll. 

2 megjegyzés:

  1. Ezek az igazán veszélyes fogások! Kényszermozgásokat generálnak a kéz izomrendszerében. Üveg s száj, üveg s száj s megint, s megint, .... :)

    VálaszTörlés