2012. január 11., szerda

Kenyérsütés villanysütőben - lépésről-lépésre

Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem a fehér kenyér alapélelmiszer. A legtöbb ételhez eszem, van olyan, amit el sem tudnék képzelni nélküle.
Sokat próbálkoztam az ideális kenyér elkészítésével, mert kemence híján ez nem könnyű feladat. 
De örömmel jelenthetem sikerült :-), s íme az elkészítése lépésről-lépésre. 

KENYÉRSÜTÉS VILLANYSÜTŐBEN - LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE


Hozzávalók - 1 db. 40 dkg-os cipóhoz - 
- 40 dkg fehér liszt
- 15 gr. só
- 0,5 ek. enyhén púpos szárított élesztő
- kb. 3 dl langyos víz - ez csak megközelítő mennyiség, nagyon sok múlik a liszten is - 

Elkészítés
Egy tálba keverjük össze a lisztet, a sót és a vizet úgy, hogy masszív, de ragacsos tésztát kapjunk. 


Ezután tegyük nyújtódeszkára, s a tenyerünk aljával nem túl drasztikusan, de azért határozottan dagasszuk 10 percig, amíg sima, fehér, rugalmas tésztát kapunk. Úgy kell dagasztani, hogy a tenyerünk aljával felfelé toljuk a tésztát, majd elfordítjuk 90 fokban. Ezt a mozdulatot végezzük 10 percig. 


Ezek után cipót formálunk belőle úgy, hogy az oldalát, amikor a két kezünkben fogjuk a cipót, mindig alá simítjuk az aljára, s közben forgatjuk a cipót 90 fokkal, hogy minden oldalon szépen, alá legyen simítva a tészta. 


Majd visszatesszük a dagasztó tálba, enyhén bekenjük az egész cipót olajjal, hogy ne ragadjon le a tálba, folpackkal lefedjük a tálat és 1,5 órára meleg helyre tesszük kelni, hogy a kétszeresére nőjön a tészta. Mivel a tészta a meleg és nedves helyet szereti, én pl. a radiátor tetejére tettem, amin van egy vízpárologtató is.


Másfél óra múlva, amikor a tészta már megkelt, visszatesszük a nyújtódeszkára, s alaposan kinyomkodjuk belőle a levegőt az ujjunkkal. 


Ezután állandó 90 fokos forgatás közben a szélet visszahajtjuk, majd megfordítjuk és cipót formálunk belőle úgy, ahogy az elején is tettük, hogy most is 90 fokkal forgatva mindig alásimítjuk a tésztát.



Ha ezzel is elkészültünk, akkor enyhén nedves törölgetőruhával leterítve - én lespriccelem a ruhát enyhén vízzel, s jól kirázom - ismét meleg helyre tesszük 45 percig.


35 perccel ez után bemelegítjük a sütőt 180 fokra - nem kell sem légkeverés, semmi, egyszerűen csak bemelegítjük a sütőt -, s már az első pillanatban behelyezünk egy kis tál vizet is a villanysütőbe, hogy ne legyen kemény a kenyér héja.
Ha eltelt a 45 perc, a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejét keresztben, s 30-40 perc alatt - sütőtől függően - szép barnára sütjük.


Természetesen, lehet ízesíteni is a kenyeret zöldfűszerekkel, miegymással, s lehet laposat is készíteni, mint az olasz focaccia, nem kereket. Ha laposat készítünk, akkor a tetejére tegyük az "ízesítést" és kicsit locsoljuk meg olíva olajjal. De ilyet majd hamarosan készítünk, akkor bemutatom részletesen azt is.



11 megjegyzés:

  1. Ezt a kenyérkét biztos megsütöm, mert itt én sem találok olyan kenyeret, ami igazán ízlene. Még soha nem dagasztottam kézzel, nem lehet csalni egy picit géppel? Vagy akkor nem lesz olyan szép, mint a Tiéd? Jó, hogy minden lépést lefotóztál!!

    VálaszTörlés
  2. Ja, még valami: a fehér liszt az BL hányas? Nem a sima liszt, ugye?

    VálaszTörlés
  3. :-)), cseles vagy!
    Nos, ha nagyon akarsz, csalj nyugodtan géppel, mert tényleg nehéz 10 percig dagasztani, főleg először. Én is néha csak szemezgettem a tésztával, de sajnos a pihenő nem tesz jót neki, ki kell tartani abban a 10 percben. Viszont azt nem tudom, hogy milyen lesz tőle a tészta, de gondolom semmi baja nem lesz :-).
    Ha nem csal a tudásom, a BL55-ös és a BL80-as lisztek azok a sima, fehér búzalisztek. Én azt használom, sima, fehér búzaliszt. Erre gondoltál, mint sima lisztre? Ha igen, akkor én azt használom.

    VálaszTörlés
  4. Igen, köszi! A BL 55-ös a sima nálam :)))

    VálaszTörlés
  5. Ok, akkor ez a kérdés megoldódott!
    Kíváncsi leszek a kenyeredre, oszd majd meg velem valahol. Jó munkát..., s persze jó étvágyat! :-)

    VálaszTörlés
  6. Melinda is süt néha. leginkább rozscipót. Imádom. Legjobban akkor, mikor kivájjuk a belét és a héjába töltjük a tárkonyos ragulevest. A kiszedett kenyérbelet meg kakaóba szoktam áztatni. Isteni!

    VálaszTörlés
  7. JJJÚÚÚÚJJJJJJ, de régi emléket idéztél vissza MJ! Nem tudom mennyi idős vagy, de amikor én kislány voltam :-), akkor még volt Mackó "kávé", ami inkább olyan cikória-féle valami volt, amit lehetett adni gyerekeknek. S amikor a nagymamámnál voltam, sokszor volt az a reggeli, én csak "Mackó kávé"-nak hívtak, s igen, vagy kenyérbél, vagy pedig puha vajas kifli volt hozzá. ÚÚÚ, most mit nem adnék egy pohár "Mackó kávé"-ért!!!!!!

    VálaszTörlés
  8. Úgy szeretnék már egyszer egy rendes kenyeret sütni,de valahol mindig sikerül elrontanom.Így már a gondolatától is félek a sok csalódás miatt, pedig imádom a friss házikenyeret. Az az illat... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sokáig jártam én is így. Éveken át kerestem a tökéletes megoldást, aztán egyszer csak sikerült. Többször - talán hatszor ha jól emlékszem - készítettem el így a kenyeret mielőtt feltöltöttem volna ide. Azóta viszont szinte minden nap elkészítem így - igaz, este 9 előtt nem szokott friss kenyér lenni, mert idő az kell neki mi tagadás :-) -, s eddig sikerült. Szerintem tegyél vele egy próbát, hátha sikerélményed lesz. S az illat is garantált :-).

      Törlés
  9. Most kezdek hozzá.
    Még sosem próbáltam, de biztos, hogy teszek bele és a tetejére is magokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bütyök, Magokkal nagyon-nagyon finom lesz, jól döntöttél. Kíváncsi vagyok majd a végeredményre, oszd meg velem légyszi, ok? Jó munkát, majd jó étvágyat! :-)

      Törlés