2012. január 15., vasárnap

Sült fagylalt marcipánnal és málnával és facebook játék

Sokfajta finom édességet ettem már, de ez benne van elsők között. Onnan jött az ötlet, hogy a napokban vanília fagyit ettem meleg málnaöntettel.
Gondoltam, miért is ne? Legyen hideg és meleg együtt...csak egy kicsit másképp.

FOLYTATÓDIK A LÁJKOLÓS JÁTÉK A ROZMARING&CSOKOLÁDÉ OLDALÁN JANUÁR 31-E MINDENKI, AKI RÉSZT SZERETNE VENNI A JÁTÉKBAN, A FACEBOOK-ON LÁJKOLNI KELL A ROZMARING&CSOKOLÁDÉ OLDALT. ÉJFÉLIG. FEBRUÁR ELSEJÉN KIDERÜL, KI NYERTE A KONYHAI HASZNÁLATI ESZKÖZÖKBŐL ÁLLÓ CSOMAGOT. EZ A JÁTÉK FOLYTATÁSA A DECEMBERINEK, ÍGY AZOK A LÁJKOLÓK IS JÁTSZANAK, AKIK A DECEMBERI JÁTÉKBAN IS ESÉLYESEK VOLTAK, S MINDENKI JÁTÉKOS.

SÜLT FAGYLALT MARCIPÁNNAL ÉS MÁLNÁVAL - és facebook játék -


Hozzávalók - 2 adaghoz -
Vanília fagyi – 2 személyre, 6cm átmérőjű, 5 cm magas, 75 ml-es kávéscsészéhez –
- 1 dkg cukor
- 1 dkg vaníliás cukor
- 0,5 kk. vanília eszencia
- 0,5 db. tojás
- kevés só
- 1 dl tej
- 8 szem málna

Piskótalap
- 1 tojás
- 1 ek. cukor
- 1 ek. vaníliás cukor
- kevés só
- 0,5 db. citrom reszelt héja
- 1 ek. liszt
- 1 ek. hideg víz

Habok
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. cukor
- 1 tk. citromlé
- 4 szem málna

Marcipán
- 1 zacskó lübecki marcipán - Tesco-ban kapható - 

Elkészítés
Vanília fagyi
A tojást, cukrokat, a sót és a vanília eszenciát kikeverjük – szinte fehér színű legyen -, majd hozzáadjuk a tejet és jól elkeverjük benne.
Beletöltjük a csészébe, s csészénként hozzáadunk 3 szem málnát – lehet fagyott is, úgyis az egész meg fog fagyni -, s 2 szem málnát pépesre keverünk, s azt is hozzáadjuk.
Az egészet egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a csészékre meleg vizet engedünk, kivesszük belőle a fagyikat, kistányérra tesszük, s addig, amíg nincs rá szükség, így fagyasztjuk tovább.

Piskóta
A tojást szétválasztjuk, majd a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukrokkal, a sóval, vízzel, citromhéjjal. Ha ez kész, hozzáadjuk a lisztet és azt is jól elkeverjük benne. Majd széles mozdulatokkal a habot is elkeverjük benne.
Majd egy 23 cm hosszú, 17 cm széles és 7 cm magas, sütőlappal bélelt tűzálló tálba öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Az a lényeg, hogy kb. 1 cm vastag piskótánk legyen. 

Habok
A tojás sárgáját 2 tálba osztjuk. Mindkettőhöz adunk 1-1 ek. cukrot. Az egyikbe teszünk 1 tk. citromlevet, a másikba pedig a málnaszemeket, s mindkettőt kemény habbá verjük. Amíg nem dolgozunk vele, betesszük a hűtőbe, hogy kemény maradjon.

Marcipán és befejezés
Amíg a piskóta sül, addig a marcipánt 0,5 cm vastagra nyújtjuk, mert így könnyen formálható. Ha a piskóta kihűlt, egy 8 cm-es pogácsaszaggatóval 2 kört vágunk ki belőle. 

 
Mindkettő tetejére a marcipánból kivágunk 1-1 db. 6 cm átmérőjű kört, egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. Majd a marcipánt újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, s ekkor kivágunk belőle 2 kört a 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. 

 
Kivesszük a hűtőből a fagyikat és egyenként ráhelyezzük a 6 cm átmérőjű marcipán körökre. Majd a tetejükre rakjuk a 8 cm átmérőjű marcipán köröket, s óvatosan lehúzzuk őket úgy, hogy összeérjenek a fagyi alatti marcipán körrel.

 
Ekkor a sütőt elkezdjük melegíteni 225 fokra.
Kivesszük a hűtőből a kétfajta habot, s vagy habnyomóba, vagy ha az nincs, akkor egy nylon zacskónak kivágjuk az egyik csücskét, s a nylon zacskóba téve elkezdjük a kis tornyunkat bedolgozni habbal úgy, hogy az egészet elfedje, még a piskótát is. Ez úgy csináljuk, hogy lentről felfelé haladva, kör alakban nyomjuk a habot a toronyra. Körbe-körbe.





 

Alulra tegyük a málnásat, felülre a citromos habot.
Amikor kész, 5 percre betesszük a 225 fokos sütőbe – addig, amíg a fehér hab elkezd barnulni -.
Ezután kivesszük, és még melegen fogyasztjuk.

8 megjegyzés:

  1. Igazi vasárnapi desszert! Nagyon fincsi lehet!!

    VálaszTörlés
  2. Szia, Tényleg nagyon különleges, s érdekes, mert hiába van benne marcipán és édes fagyi, a citrom és a málna tompítja, s így nem olyan nagyon erősen édes, hanem pont nagyon finoman édes :-).

    VálaszTörlés
  3. Milyen szuper színek! Tényleg olyan szép lett, amit beígértél nekem!!!!!! :-) Olyan kár, hogy nem tudom megkóstolni :-(

    VálaszTörlés
  4. Köszi Zsófi, a te, mint színek királyának a véleménye nagyon sokat számít!!!!!
    Hm....háátttt....ezt már valóban nem tudnád megkóstolni, mert már hűlt helye :-).

    VálaszTörlés
  5. Uhhh!Ez nagyon ott van...!!Gyönyörűséges, egy baj van...a monitoron keresztül nem ehető! :)

    VálaszTörlés
  6. Marcsis, igen, valóban a monitor némi akadályt képez :-) :-). De hidd el, nagyon könnyű elkészíteni, s valóban megéri rászánni az időt.

    VálaszTörlés
  7. Ez valami gyönyörűséges Annamari és annyira finom lehet, hogy érzem az ízét...hm, megkóstolnám! Irtó ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gyöngyi, kedves vagy! Különleges az íze, mert édes és kicsit savanykás is egyen a málnától és a citromtól, valamint egyedi benne a meleg és a hideg együtt. Kifejezetten különleges desszert.

      Törlés