Focacciaból, vagyis lepénykenyérből nagyon-nagyon sok fajtával lehet találkozni Olaszországban. Van kelt tésztás vastag, kelt tésztás vékony, pizza tészta jellegű, egyszóval nagyon sok.
Én most igazán finomat készítettem, melyet Toscanaban volt szerencsém először enni még évekkel ezelőtt.
TOSCAN FOCACCIA - LEPÉNYKENYÉR - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 ek. száraz élesztő
- 1 csapott tk. barna cukor
- 7 dl langyos víz
- 1 dl extra szűz olíva olaj+0,5 dl a csorgatáshoz
- 3 tk. finom tengeri só
- 30 dkg kukorica liszt
- 2 ek. apróra vágott friss rozmaringlevél
- 1 ek. durva szemű tengeri só
Elkészítés
Az élesztőt és a cukrot a langyos vízzel egy pohárban összekeverjük,
folpackkal lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.
Az olajat összekeverjük a sóval és a felfutott élesztőhöz keverjük.
Apránként a liszthez adjuk, miközben eldolgozzuk benne. A végén a kukorica
lisztet egyben adjuk hozzá.
Lágy, száraz tésztát kapunk.
Megkenjük olíva olajjal és visszatesszük a keverő tálba, lefedjük
folpackkal és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
Utána kinyomkodjuk belőle a buborékot, ketté választjuk és 2 db.
téglatest alakú formát készítünk belőle húzással, a kezünkkel. Semmi esetre se
használjunk nyújtófát. Az elején kicsit nehéz lesz nyújtani, ekkor adjunk a
tésztának 1-2 perc pihenőt, s utána már szépen lehet formálni.
Majd lefedjük törölgető ruhával és fél órát kelesztjük még meleg
helyen.
Ha kész, az ujjunkkal apró lyukakat nyomunk a tésztába, ráöntjük az
olíva olajat a tésztára, megszórjuk durva szemű tengeri sóval és rozmaringgal,
s 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kivettük, ecsettel megkenjük olíva olajjal és melegen tálaljuk.
olyan régóta szeretnék már készíteni!! De jó,ezt kipróbálom,mert benned bízom:))
VálaszTörlésKöszönöm a bizalmad, nagyon jól esik! Csak ajánlani tudom, könnyű, finom, s még 3 múlva is pont olyan, mint az első órában.
Törlés