2013. július 21., vasárnap

Citrusos sókéregben sült makréla

Emlékeztek még a Sókéregben sült durbincsra? Hát, lehet ezt még fokozni, higgyétek el! :)
Nekem - érdekes módon - a citrusos dolgok inkább nyáriak. Még a narancs is. Tény, nem éltem olyan időkben, amikor csak karácsonykor volt banán a fa alatt. Igaz, mindennapos vendég sem volt nálunk a déli gyümölcs, de mindent összevetve, nekem ha nyár, akkor citrusos ízek. Ilyen ez az étel is. 

CITRUSOS SÓKÉREGBEN SÜLT MAKRÉLA


Hozzávalók - 2 személyre - 
- 3 db. makréla - darabonként kb. 20 dkg-osak - 
- 1,5 kg durva só - én előszeretettel használom a Coop sóját, mert az nem annyira durván sós, így ha a hús érintkezik vele, akkor sem lesz semmi nagy baj 
- 1 db. narancs reszelt héja + 1-2 ek. narancslé
- 1 citrom reszelt héja + néhány szelet citrom
- 1 db. tojás
- kb. 1 dl víz
- 3 ek. olíva ola

Elkészítés
A halakat megmossuk, s utána szárazra töröljük őket. Néhány citromkarikát rakunk a felvágott hasakba. A sót összekeverjük a reszelt citrom - és narancshéjjal, a tojással, valamint kb. 1 dl vízhez hozzáadjuk a narancslevet, s addig öntjük a sóhoz és keverjük össze, amíg olyan állaga nem lesz, mint tejbegríznek. 
Ekkor minden makrélát megkenünk 1 ek. olíva olajjal - célszerű kézzel tenni, ezzel egyúttal hidratáljuk is a kezünket -. 
Egy tepsi aljába kb. fél cm vastagon lefektetünk a vizes sóból, majd rátesszük a halakat úgy, hogy kis hely maradjon köztük szabadon. Amikor ez megtörtént, befedjük a maradék sóval a halakat. 


A fejéhez és a farkához nem szükséges tenni, azt úgysem esszük meg. Ezután előmelegítjük a sütőt 220 fokra, s 40 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, óvatosan feltörjük a sót, s igyekszünk elkerülni, hogy a hal húsával érintkezzen. Nagy valószínűség szerint a hal bőre sem fog az olíva olaj miatt a sóhoz tapadni, de ha mégis, az nem baj, inkább a húsra ügyeljünk. Tetszés szerint salátával, zellerpürével, bármivel tálaljuk. A maradék sót keverjük össze olíva olajjal - nem kell túl jó minőségűnek lennie -, s kiváló testradírt kapunk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése