2013. július 2., kedd

Pizza...csak így egyszerűen, Pizza

Sokat gondolkodtam, hogy mit írjak, mivel vezessem be ezt a klasszikus, olasz finomságot. Nem találtam semmi passzolót, hiszen mindenki ismeri a jó, öreg pizzát. 

PIZZA


Hozzávalók:
Tészta
- 114 gr fehérliszt
- 28 gr búzadara
- 1 kk. tengeri só
- 2 gr szárított élesztő
- 1 nagy csipet barna cukor
- kb. 93 ml langyos víz
Feltét
- marinara szósz - paradicsom, oregánó, fokhagyma, extra szűz olíva olaj, bazsalikom -
- pármai sonka és/vagy mozzarella és/vagy parmezán és/vagy paradicsom, stb., ízlés szerint

Elkészítés
Az élesztőt a cukorral és egy kevés langyos vízzel futtassuk fel. Ez idő alatt a lisztet keverjük össze a sóval, a közepén készítsünk egy kis lyukat, öntsük bele a felfutott élesztőt. Majd egy villával a kráter közeli lisztből kiindulva, kezdjük a keverést az élesztős folyadékba. Amikor már elég sűrű ahhoz, hogy villával keverjük a masszát, lisztezzük be a kezünket, s a maradék lisztet és dolgozzuk össze, s amikor már kész a tészta, 10 percig gyúrjuk, amíg kellően rugalmas nem lesz. 
Csomagoljuk be folpackba, s 15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten. Közben kezdjük a sütőt előmelegíteni 250 fokra. Amikor letelt a 15 perc, a tésztát kézzel, semmi esetre sem nyújtófával kezdjük el széthúzni úgy, hogy kerek alakú legyen. Az asztalra téve, körkörösen nyújtsuk a kezünkkel, kb. 0,5 cm vastagságúra, s max. 35 cm átmérőjűre. Ekkor egy olajos lapra tesszük a tésztát, megkenjük marinara szósszal - az óra irányával megegyezően -, majd rárakjuk a feltéteket - ne feledjük, a kevesebb sokszor több -. A bazsalikomot ne tegyük rá, azt nyersen a legjobb rátenni. Majd tegyük a sütőbe, s pár perc sütés után, melegen fogyasszuk, de mielőtt nekiesnénk, tépkedjük rá a bazsalikomot is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése