2014. április 13., vasárnap

Tradicionális Brioche di Pasqua, vagyis olasz Húsvéti Kalács

Nyakunkon a Húsvét, s ilyenkor mindenki szeret különféle kalácsokat készíteni. Én a múltkori nápolyi torta után egy tradicionális kalácsot hoztam, ami északtól délig minden konyhában megtalálható Húsvétkor.

TRADICIONÁLIS BRIOCHE DI PASQUA


Hozzávalók - 4-6 darabhoz -
- 2 db. tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 7,5 dkg vaj
- 11 dkg cukor
- 1 csipet só
- 0,5 csomag friss élesztő
- 4-6 db. főtt tojás
- egy kellemes húsvéti pillanat

Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen 10 percig futtatjuk.
Ez idő alatt a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, sóval, a felolvasztott és szoba hőmérsékletűre visszahűtött vajjal, a tojással, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a kellemes húsvéti pillanatot.
Összegyúrjuk, majd 10 percig alaposan gyúrjuk még, hogy egyenletes tésztát kapjunk. Ezután folpakkal lefedjük és kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
Ha kész, 4-6 részre vágjuk a tésztát, minden részt elharmadolunk, s egyforma hosszúságú és vastagságú rudakat formálunk belőle, majd copffonással összefonjuk. Ha kész, körbe tekerjük és egy főtt tojást helyezünk mindegyik tetejébe.
Ezután ismét kelesztjük min. fél órát, majd 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Díszíthetjük cukormázzal, vagy megkenhetjük cukorsziruppal és így szórhatunk bele apróra vágott magokat, fantázia kérdése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése