Nyakunkon a Húsvét, s ilyenkor mindenki szeret különféle kalácsokat készíteni. Én a múltkori nápolyi torta után egy tradicionális kalácsot hoztam, ami északtól délig minden konyhában megtalálható Húsvétkor.
TRADICIONÁLIS BRIOCHE DI PASQUA
Hozzávalók - 4-6 darabhoz -
- 2 db. tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 7,5 dkg vaj
- 11 dkg cukor
- 1 csipet só
- 0,5 csomag friss élesztő
- 4-6 db. főtt tojás
- egy kellemes húsvéti pillanat
- egy kellemes húsvéti pillanat
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek. cukrot és
belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen 10 percig futtatjuk.
Ez idő alatt a lisztet összekeverjük a maradék cukorral,
sóval, a felolvasztott és szoba hőmérsékletűre visszahűtött vajjal, a tojással, majd hozzáadjuk az
élesztős tejet és a kellemes húsvéti pillanatot.
Összegyúrjuk, majd 10 percig alaposan gyúrjuk még, hogy
egyenletes tésztát kapjunk. Ezután folpakkal lefedjük és kb. 1 óra alatt a
kétszeresére kelesztjük.
Ha kész, 4-6 részre vágjuk a tésztát, minden részt
elharmadolunk, s egyforma hosszúságú és vastagságú rudakat formálunk belőle,
majd copffonással összefonjuk. Ha kész, körbe tekerjük és egy főtt tojást
helyezünk mindegyik tetejébe.
Ezután ismét kelesztjük min. fél órát, majd 200 fokos sütőben 25
perc alatt megsütjük.
Díszíthetjük cukormázzal, vagy megkenhetjük cukorsziruppal
és így szórhatunk bele apróra vágott magokat, fantázia kérdése.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése