2014. április 19., szombat

Colomba di Pasqua - a híres, olasz húsvégi galamb formájú kalács

Az olaszok híresek az ünnepek szeretetéről, azok megünnepléséről, ahol a nők legtöbb esetben süteményt is készítenek. Van, hogy akár majdnem egy napig is. Ilyen ez a recept is, ami a panettone egy továbbgondolt változata, s mindig megtalálható a húsvéti asztalon. S hogy miért galamb - colomba magyarul galamb, s a sütemény formája is galamb alakú -? Ez az olaszok vallásosságára vezethető vissza. A galamb a szent családot ábrázolja, ami már egyúttal készülődés a pünkösdi időszakra.
Legendája természetesen ennek a süteménynek is van, nem is egy. Viszont minden változat Lombardiához köthető, így feltételezhető, a sütemény valóban ebből a tartományból származik.
Az egyik elképzelés szerint, a VI. században Alboin, lombard király a béke jeléül a megszálló frankoknak egy édes, galamb alakú kenyeret kínált fel. A másik legenda is egy királyi családhoz kötődik, de ebben a királynő az érintett. 612-ben, húsvéti böjt idején Theodolinda Lombardiába érkezett, ahol Szent Columbanus fogadta. Felkérte a szerzetest egy ebéd elkészítésére, ahol a szerzetes mindenféle földi jót a királynő lába elé helyezett, többek között ezt az édes süteményt is. De mivel böjt volt, a királynő áldást kért a húsokra. Amikor a szerzetes kezébe vette a keresztet, hogy megáldja az ételeket, egy fehér galamb szállt a keresztre. Ekkor a királynő megértette a szerzetes élet nagyságát, s onnantól élete végéig adományozott az egyháznak, de főleg a szerzetes rendjének. 
Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni ezt a süteményt, ahogy azt sem, hogy ne lenne időigényes, de megéri megadni az időt az elkészülésnek, mert a végeredmény fantasztikus.

COLOMBA DI PASQUA - KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET MINDENKINEK! 


Hozzávalók - 2 db közepes, kb. 35 dkg-os galambhoz -
Colomba
- 250 gr vaj
- 1-1 db. citrom és narancs reszelt héja
- 12 gr friss élesztő
- 75-75 gr kandírozott narancs - és citromhéj
- 50 gr méz
- 180 ml tej
- 1 vanília kikapart magja
- 1 tk. maláta - vagy 30 gr cukor -
- 6 db. közepes tojás sárgája
- 5 gr só
- 550 gr liszt
- 180 gr cukor
- egy húsvéti kívánság

Tetején a krémhez
- 50 gr nem hámozott mandula
- 80 gr mandulaliszt - hámozott mandulából -
- 80 gr vanília ízű porcukor
- 2 db tojás fehérje
- 50 gr jégcukor

Elkészítés
1. rész: Az élesztőt tegyük egy nagy tálba, majd adjunk hozzá 50 ml meleg tejet, a malátát, 100 gr lisztet, majd keverjük jól össze. Formázzunk belőle egy labdát, fedjük le folpakkal, s hagyjuk pihenni meleg helyen legalább 30 percig.
2. rész: A tésztát keverjük össze 80 ml langyos tejjel, 100 gr liszttel, s dolgozzuk ismét labdává, ahogy az előbb, fedjük le, s hagyjuk újabb 30 percig pihenni.
3. rész: A tésztát keverjük össze 150 gr liszttel, 80 gr cukorral, 50 ml meleg tejjel, majd gyúrjuk kb. 15 percig. Ekkor apránként adagoljunk hozzá 80 gr lágy vajat, s addig dolgozzuk, amíg a vaj el nem oszlik a tésztában. Ekkor ismét fedjük le, s meleg helyen legalább 2 órát kelesszük.
4. rész: A tésztához adjunk hozzá 5 gr sót, 100 gr cukrot, a vaníliamagot, a reszelt héjakat, 50 gr mézet, a tojássárgákat, majd adagolva 200 gr lisztet, végül pedig 170 gr lágy vajat, szintén adagolva. Keverjük jó alaposan össze, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk. Ekkor jöhet bele a 75-75 gr kandírozott citrom - és narancshéj, s a húsvéti jókívánság. Fedjük le, s legalább 12 órát (nem tévedés, 12 órát!!) hagyjuk kelni. 
5. rész: A tésztát gyúrjuk át pár percig, s tepsin formázzunk belőle galamb alakokat. Mivel Magyarországon nem lehet colomba bapírt kapni, én legtöbbször kartonpapírt tűzök össze. Kialakítom a tepsin, amibe sütőpapírt is teszek a galamb formát úgy, hogy egy henger alakot képzek, s mindkét végéből lecsípek 1-1 kis darabot, amiből elkészítem a szárnyakat. Utána a kartont kör alakúra tűzöm össze, s hozzáillesztem a galambformához, s megtűzöm a széleket. Így hagyjuk hogy kétszeresére nőjön, ami kb. 3 óra lesz. 
Amíg kel a tészta, készítsük el a krémet a tetejére. A tojásfehérjét villával kicsit verjük fel, óvatosan adjuk hozzá a porcukort és a mandulalisztet. A galambok tetejét a sütés előtt kenjük be ezzel a krémmel, s szórjuk meg a hámozatlan mandulával, s a jégcukorral. 
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, s süssük így a süteményt 10 percig, majd 180 fokon további 30-40 percig. Időnként hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e a galamb, mert a 30-40 perc egy körülbelüli idő, de kb. ennyi kell hozzá. Várjuk meg amíg meghűl, s porcukorral megszórva tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése