2011. április 29., péntek

Francia csokoládés-marcipános mini torta

Közeleg az Anyák Napja, már csak két nap. Lepjük meg Édesanyánkat egy saját készítésű, mennyeien finom mini tortával, melynek az elkészítése közepesen nehéz és 1 óránál többet nem vesz igénybe. Így tehát kezdők is nyugodt szívvel belevághatnak.

FRANCIA CSOKOLÁDÉS-MARCIPÁNOS MINI TORTA - 3 db. 8x8 cm-es, 3 tészta és 2 csokikrém rétegű tortácska -


FRANCIA CSOKOLÁDÉ
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé - én Szerencsi csokoládét használok -
- 2 db. tojás - lehetőleg szép, nagy házi tojás legyen -
- fél csomag vaníliás cukor ha valaki édesebben szereti, de ne feledjük a tészta is édes és a marcipán is, én nem szoktam beletenni cukrot

Elkészítés:
A csokoládét kockákra törjük és gőz fölött megolvasztjuk - vigyázzunk, hogy a tál, amiben a csoki olvad, ne érjen bele abba a tálba, ami alatta van és forr benne a víz, valamint, amint megolvadnak a csokik, azonnal vegyük is le, mert ha még kavargatjuk, elkezd kicsit sűrűsödni, s nem fog szép, fényesre és simára hűlni -. Majd hagyjuk langyosra hűlni. Ez idő alatt szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját belekeverem a csokiba - itt lehet a cukrot is hozzá tenni -, majd egy lapos és nem kerek fakanállal, nagy mozdulatokkal a fehérjét is belekeverjük - azért van szükség a nagy mozdulatokra, hogy minél kevésbé törjük szét a habot -.
Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.


PISKÓTA
Hozzávalók:
- 2 db. tojás - lehetőleg szép, nagy házi tojás legyen -
- 10 dkg liszt
- 12,5 dkg kristálycukor
- 2 ek. higed víz
- 1 kupak vanília eszencia - az üveg kupakja a mérőeszköz -
- negyed citrom reszelt héja
- fél csipet só

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom két tálba, az egyikbe megy a sárgája, a másikba a fehérje. A két tojás fehérjét kemény habbá verem, s beteszem a hűtőbe addig, amíg a többit összeállítom. A tojás sárgáját, a cukrot, a két kanál hideg vizet, a vanília eszenciát, és a citrom héját habosra keverem konyhai géppel - akkor habos, amikor majdnem teljesen kifehéredik, s krémes állagú -. Utána lassan adagolva - járjon tovább a konyhai gép, csak vegyük le egy kicsit kisebb fokozatra, mert minden csupa liszt lesz - beleszórom a lisztet és tovább keverem. Elég ragacsos tésztát fogok kapni, de semmi baj sincs. Ekkor kiveszem a hűtőből a tojásfehérjéből készült habot, beleöntöm a tésztába és szögletes, lapos fakanállal nagy mozdulatokkal belekeverem - a nagy mozdulatokra azért van szükség, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot és így laza lesz a tésztánk -. Ekkor már folynia kell a tésztamasszának, de sűrű állagúnak kell lennie. Ha valamiért mégsem tenné, akkor keverjünk el benne egy újabb evőkanál hideg vizet. Fogjunk egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral - megkönnyíti a mosogatást - és öntsük bele a masszát. Kenjük el bő fél cm vastagságra, mert így is kicsit meg fog emelkedni, nekünk pedig vékony tészta kell, hogy a csoki íze legyen a domináns. S tegyük be a sütőbe. 200 fokon szűk 10 perc alatt kész is van. Vegyük ki és tegyünk egy próbát. Szúrjunk bele egy villát. Ha a villa tiszta marad és nincs rajta tészta, akkor készen is van. Ha kicsit tésztás lesz, pár percre tegyük vissza a sütőbe. Hagyjuk kihűlni.
Ha minden hideg, akkor a tésztából 10 db. 8x8 cm-es négyzetet vágunk. Ha túl vastag lenne a tészta, nyugodtan vágjuk félbe őket. Majd megkenjük az egyiket vastagon - kb. 1 cm vastagságban - krémmel. Ráhelyezünk egy másik lapot, s azt is megkenjük, majd ismét egy lapot helyezünk rá, ez lesz a teteje. Ezt megcsináljuk addig, amíg el nem fogy 9 db. lap, s marad 1 db., ez kelleni fog ahhoz, hogy mekkora darabot vágjunk ki a marcipánból. Ekkor 3 db. mini tortát kapunk.


MARCIPÁNBEVONAT ÉS DÍSZÍTÉS
Én a marcipánt viszonylag könnyen oldottam meg. Lehet kapni lübeck-i marcipán téglatestet, azt használtam. Kinyújtottam 5 mm vastagságra - arra vigyázzunk, hogy nyújtáskor a massza alá és fölé is tegyünk folpack-ot, mert különben nem bírjuk felszedni -. Majd ráhelyezem a megmaradt 8x8 cm-es tésztalapom, s ráhagyok kb. 2 cm-t - nekem olyan magas a sütim, s ez kell ahhoz, hogy a tortácska oldalán is legyen marcipán -, majd késsel négyzetet vágok belőle, s szépen rádolgozom a tortácskámra. A marcipánt minden alkalommal össze kell újból gyúrni és ki kell nyújtani ahhoz, hogy a három négyzetet ki lehessen vágni belőle.
Ha ezzel kész vagyunk, van 3 db., szép tortácskánk, amit bárhogy lehet díszíteni. Én vettem cukormáz ceruzát és azzal próbáltam rajzolni rá, tény, hogy kevés sikerrel, mert rajzolni nem nagyon tudok :-D. Majd utána kb. 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy kicsit visszadermedjen a marcipán és a francia csokikrém is, s máris lehet fogyasztani.

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép,olyan mintha hímezve lenne. Én is többször tervbe vettem kis mignonokat franciás jelleggel. Majd a jövő...))

    VálaszTörlés