Ezen felbuzdulva, csináljunk gyorsan egy finom, citromos ételt.
CSIRKEMELL CITROMOS-ZÖLDFŰSZERES PÁCBAN, ROZMARINGOS SÜLT BURGONYÁVAL - 4 db. csirkemell -
Csirkemell citromos-zöldfűszeres pácban
Hozzávalók:- 1,5 dl tej
- fél citrom leve és reszelt héja
- 1 púpos tk. apróra vágott rozmaring
- 1 púpos tk. apróra vágott kakukkfű
- fél csapott tk. koriandermag összetörve - vagy ha van koriander leveled, akkor 6 szál aprítva -
- 1 tk. őrölt bazsalikom - vagy ha van bazsalikomod, akkor 4 db. bazsalikom levél apróra vágva-
- 1 nagy fej fokhagyma
- fél csapott tk. szerecsendió - legjobb frissen reszelni bele -
- negyed tk. őrölt bors - legjobb frissen őrölni bele -
- 1,5 dl olíva olaj
- fél tk. pálinka – nekem a törköly vált be -
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az összes összetevőt egy zárható tálba összkeverjük, s beletesszük a 3 db., nagyon picit kiklopfolt csirkemellett. Azért nem kell nagyon vékonyra klopfolni, mert akkor nem olyan ízes megsütve. A só nem véletlenül maradt ki a pácból. Nem szabad a pácba tenni, mert megkeményíti a húst. A húsok tehát a zárható tetejű, pácot tartalmazó tálban vannak. Lezárjuk, s 4 órára, max. 1 napra hűtőbe teszed. Tovább azért nem érdemes a pácban tartani, mert annyira átveszi a hús a pác ízét, hogy nem lehet a húst érezni.
Kétféle képpen süthetjük meg. Ha van lehetőségünk grillezni, akkor amint kivettük a pácléből, irány a grillrács, s itt már szórhatunk rá sót.
Ha nem tudjuk meggrillezni, akkor betesszük egy hőálló tálba, öntünk rá olajat, annyit, hogy pár mm vastagságban ellepje a húst, s 200 fokos sütőben néha megforgatva kb. 50 perc alatt elkészül. De ha nézzük sülés közben, akkor lesz jó, amikor a húsnak már enyhén barna színe van.
Rozmaringos sült burgonya - 2 főre -
Hozzávalók:- 4-6 db. nagy burgonya
- 2 szál rozmaring
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A burgonyákat megpucoljuk és félbe, majd a feleket negyedekre vágjuk. Megsózzuk a burgonyát és megvárjuk, amíg felhevül az olaj. Ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy már kellően meleg-e, hogy belelógatunk egy szelet burgonyát, s ha már sistereg, akkor jó. Beletesszük az összes burgonyát, hozzá dobjuk a rozmaringszálakat és szép barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése