2011. december 7., szerda

Diós birsalma sajt

Ahogy már említettem régebben, birsalmából rengeteg finomságot lehet készíteni így télvíz idején. Annak ellenére, hogy nagyon nehezen kezelhető gyümölcs, hiszen nyers állapotában nehezen vágható, de ha megadja magát mondjuk a főzésnek, sütésnek, s sikerül "megpuhítanunk", nagyon finom ételek készíthetők belőle. Ilyen a következő recept is. 

DIÓS BIRSALMA SAJT


Hozzávalók
- 35 dkg birsalma kockára vágva héjastól, magház nélkül
- 11 dkg cukor
- 2 ek. citromlé
- 1 kisebb marék durvára vágott dió

Elkészítés
A birsalmadarabokat feltesszük annyi vízbe főni, hogy ellepje az almakockákat. Ha megpuhultak leszűrjük, de nem öntjük ki a vizet, abból birsalma levest készítünk - erről majd hamarosan -. A birsalmákat kézi botmixerrel összepépesítjük, hozzá adjuk a cukrot és a citromlevet – ízlés szerint lehet még hozzá tenni -, s főzzük kb. 10-15 percig. Olyannak kell lennie a masszának, mint a nagyon-nagyon lágy tésztának.
Ekkor előveszünk egy tetszőleges formát, kibéleljük celofánnal, diót szórunk rá, hogy majd a végén a sajt tetején szépen legyen, s beletöltjük gyorsan a masszát – azért gyorsan, mert hamar megköt -, s óvatosan belekeverjük a maradék diót.
Egy szalvétával lefedjük és hagyjuk megszikkadni. Ez kb. 14 napot vesz igénybe.

10 megjegyzés:

  1. Hmmm! Ez de finom! Sajnos az idén nem készített Melinda.

    VálaszTörlés
  2. Melinda!!!! Futás-futás, még birsalma szezon van, karácsonykor pedig már ehető is lesz, ha még mostanában elkészíted J-nek, aki most nagyon szomorú, hogy nincs otthon ez a finomság!!!!!!!!
    :-)

    VálaszTörlés
  3. Szegényem. Sötétben megy és sötéttel jön. Azután fúj egy kicsit és ül a gép elé. Nem terhelhetem. Lesz, ha megcsinálom, de nem leltem a piacon egy szemet sem.

    VálaszTörlés
  4. Írj privátban egy mail-t, s beszéljük meg, hátha tudok juttatni nektek egynéhány darabot ha találok a piacon hétvégén. Aztán az elkészítés már gyerekjáték. Ahogy azt itt is láthatod. :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm, de most nem fárasztalak ezzel. Nemrég értem haza a piacról és már fől is. Gyönyörű almákat találtam. Négy szem üti az 1,4 kilót. Azért is jöttem most hozzád, a mennyiségek végett. Eszerint négyes szorzó kell.
    Még egyszer köszönet kedves Annamária. Kellemes hétvégét kívánok.

    VálaszTörlés
  6. ÓÓÓ, ez igazán remek hír, nagyon rendes fiú vagy, Melinda igazán büszke lehet rád!
    Igen, pontosan 4-es szorzó kell a te adagodhoz.
    Jó munkát, majd pár hét múlva jó étvágyat hozzá, s várom a beszámolót az eredményről!
    Kellemes hétvégét nektek is!

    VálaszTörlés
  7. Hm,hm! Kicsit puhácskának tűnik, de hát van még ideje szikkadni. Velem együtt. Ámbár remélem nekem több. :)
    Ne feledd kérlek a birsalma levest sem, mert én is elraktam a levet. :))

    VálaszTörlés
  8. Szia,
    A birsalma leves szerdán fent lesz, addig nyugodtan tedd a hűtőbe a levet üvegedénybe lefedve, jól el hűsöl addig ott :-).
    Ha puha, az nem baj, tényleg hetek kérdése, hogy jó legyen. De főzéskor ugye olyan volt az állaga, mint a nokedlitésztának? Milyen tálba tetted szikkadni? Őzgerinc forma a legjobb, mert ha annál magasabb a kiválasztott tál, akár 4-5 hét is lehet a szikkadás ideje.

    VálaszTörlés
  9. Úgy jártam el, jól elvan a hűtőben és ma délután meg, megkészítem. Olyasforma volt, most meóztam és kezd biztató lenni az állaga. Őzgerinc formába tettem, Melinda is abba szokta. Üsse kő! Ha addig szikkad, akkor majd nem karácsonyi, hanem szilveszteri desszert lesz. :))

    VálaszTörlés
  10. :-) fő a pozitív hozzáállás, s Karácsonytól már keveset kell aludni Szilveszterig. De szerintem meg lesz Karácsonyra. Várom ám majd a beszámolót róla mindenképp!

    VálaszTörlés