2011. december 11., vasárnap

Luca napi varázslat - a várakozás izgalma, az érzelmek ereje, s egy csábító étel

Emlékszem rá, amikor kislány voltam, Luca napján elkészítettem a nagy kérdés megválaszolására szánt Luca-napi babonát, vagyis, hogy hogyan is fogják hívni a férjemet. 13 db. cédulára kellett írni cédulánként 1 nevet. Minden nap ki kellett húzni egyet, s aki karácsonykor, az utolsó cetlin szerepelt, úgy fogják hívni a jövendőbelimet. Ezt éveken keresztül elkészítettem, s mindig csak reménykedni tudtam benne, hogy az éppen aktuális fiú neve lesz a nyertes.
Csak az a baj, hogy ma már nem emlékszem rá, hogy ez sikerült-e, vagyis volt-e valaha listás az a név, aki végül az életem része lett :-).

A Facebook-on még tart játék, amiben várom a lájkokat a Rozmaring&Csokoládé oldalra - a játékban való részvételhez magát a Rozmaring&Csokoládé oldalt kell lájkolni - 2011. december 31. délig, hiszen értékes nyereményben részesül majd valaki, aki a lájkolók közül kisorsolásra kerül, természetesen olyanokban, amelyek a konyhában használható. 

De nézzünk egy kis hagyományt erről a napról

Mindamellett, hogy az 1582-es Gergely-naptár érvényre jutásáig december 13-a volt az év legrövidebb napja és a télforduló kezdete, a szerelemhez is éppúgy kapcsolódik, mint a Valentin-nap, s pont annyira rejtélyes a története is. Szent Luciát ugyanis, akinek köszönhető ennek a napnak az érzelmi töltöttsége – és persze a hozzá tartozó sok-sok népszokás – házasságszerző védőszentnek tartják.
Szent Lucia Siracusában – Szicíliában – szenvedett vértanú halált, hiszen a legenda szerint Jézus jegyesének vallotta magát. Történt ugyanis a keresztény legenda szerint, hogy adva volt ez a Lucia nevű lány, aki a III. és IV. században élt Siracusában. Édesanyja nagy beteg volt, s egyszer Lucia elkísérte édesanyját Szent Ágota sírjához, s együtt imádkozott édesanyjával annak meggyógyulásáért. Még aznap álmában megjelent neki Szent Ágota, aki az égiek segítségét kérte a gyógyulásért. Ezek után nem sokkal az édesanya meggyógyult, s Lucia kérte őt, hogy ne adják mégse a jegyeséhez feleségül, mert ő már Jézus Krisztus jegyese. Ezen a vőlegény annyira felmérgelődött, hogy feljeleltette a lányt a vallási nézetei miatt. A fejedelem ekkor számtalan fájdalmas próba elé állította Luciát, mindhiába. Először sikertelenül bálványok előtti áldozat bemutatására kötelezte a lányt. Majd bordélyházba kényszerítette, hogy ott vegyék el az ártatlanságát, de ezzel sem járt sikerrel. Ekkor már a fejedelem haragjában olajjal és szurokkal öntette le a lányt, majd máglyára küldte, de a tűz sem fogott rajta. Végül elvágatta Lucia torkát, de a lány addig nem halt meg, amíg az imáját be nem fejezte. Ezért lett tehát a legenda szerint Lucia Jézus Krisztus menyasszonya, s ezért tartják a mai napig házasságkötő szentnek.
De ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a nagy naphoz, az áhított férfi szívét el kell csábítanunk, amihez elég egy jó kis recept is, egy kis afrodiziákummal megspékelve.

VARÁZSGOMBÓC LUCA NAPJÁRA – kb. 18 db-hoz - 

 
Hozzávalók - kb. 18 db-hoz - 
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg darált mák – íme az afrodiziákum –
- 10 dkg darált dió
- 7,5 dkg sárgabarack lekvár
- 15 dkg liszt
- 5 dkg tehéntúró
- 1 db. tojás
- 5 dkg búzadara
- ¼ l tej
- 13 dkg cukor + még kb. 5 ek.
- 1 db. apró kockára vágott zsemle
- 0,5 ek. rum
- fél db. citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- kb. 9 db. meggybefőtt

Elkészítés
A búzadarát habverővel elkeverjük a forrásban lévő tejjel és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a tojást, az apró kockára vágott zsemlét, a lisztet, majd a cukorral, reszelt citromhéjjal és sóval ízesítjük. A kapott tésztát 15 percre félre rakjuk, közben a lekvárral elkeverjük a mákot, a 2-3 ek. cukrot meg a rumot. . A tésztából darabokat csípünk le, melyet gombóccá görgetünk, laposra nyomjuk, s kb. 1 tk-nyit teszünk bele a mákból, majd a mák tetejére teszünk fél db. meggyet. A lisztes deszkán gombócot gyúrunk belőle, s forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 15 percig főzzük – amíg fel nem jönnek a víz felszínére -. Ezután leszűrjük, s egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd a gombócokat egyenként megforgatjuk az olvadt vajban. Végül a darált dióhoz kb. 2 ek. cukrot keverünk, s a gombócokat egyenként beleforgatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Ej, ej! Megint a régi nóta. Már hogy a férfiember szívéhez a gyomrán át vezet az út. De nem ám!
    Viszont attól még a gombóc jó!!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Vannak a férfi emberek, s vannak a profi férfi emberek, akik a főzés tudományával is rendelkeznek, mint te is :-). Az ilyenekkel nagyon nehéz ám :-) :-)! De én hiszem, hogyha kedden, azaz dec. 13-án eszel ebből a gombócból, még annál is jobban fogod szeretni Melindát, mint most...már ha ez egyáltalán lehetséges, hiszen nagyon szereted. De ha már maximális érzelmi tölteten vagy, sebaj, akkor ettetek egy finom gombócot Luca napon, s közben szurkoltok a többi szerelmesnek, akik előtt még ott áll a hódítás rögös útja. :-)

    VálaszTörlés
  3. Hohó! Hol vagyok én a profitól? Ez túl nagy elismerés attól, aki tényleg az. Azért nagyon legyezi ... :))
    "Érvelésed" további részével már nem vitázok. Nagyon köszönöm és nagyon kellemes hetet legyen! :))

    VálaszTörlés
  4. Na, jó, akkor most legyezgettem :-). De őszinte volt amit írtam!

    VálaszTörlés