2012. január 28., szombat

Egészben sült kacsa fügés narancsmártással

Egy egész szárnyast - vagy mármi mást - sokkal nehezebb elkészíteni, mintha darabokban lenne. Nagyon kell figyelni az időre, a hőfokra, hiszen ilyenkor a másképp éri a hő a finomságot.
De persze azért nem lehetetlen, csak rá kell szánnia az embernek magát. S ha már kacsa, akkor legyen hozzá narancs is...s persze egy kis füge is számításba jöhet :-).

EGÉSZBEN SÜLT KACSA FÜGÉS NARANCSMÁRTÁSSAL 


Sült kacsa 
Hozzávalók
- 1,5 kg egész kacsa
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 db nagy vöröshagyma négybe vágva
- 1 db. babérlevél
- 0,5 tk. őrölt köménymag
- 2 tk. szárított kakukkfű - lehet friss is - 
- 1-1 tk. őrölt bors és só

Elkészítés
A vajat, sót, borsot, köménymagot és 1 tk. szárított kakukkfüvet keverjük össze. A kacsának a hasüregét sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk bele a maradék 1 tk. szárított kakukkfüvet és tegyük bele a négybe vágott hagymát és a babérlevelet. Vagy varrjuk össze, vagy pedig hústűvel tűzzük össze. 
Kívülről kenjük be jó alaposan a fűszeres vajjal. 
S ekkor jön a sütés. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kacsát helyezzük a hasával lefelé a sütőtálba, s süssük így 20 percet. Majd fordítsuk a kacsát az egyik oldalára, s így is 20 percig süssük. Majd a másik oldalával felfelé és 20 percig süssük. Amikor az utolsó oldal jön, vagyis, amikor a kacsa a hátán fekszik, akkor 25-30 percig süssük. A sütő nyugodtan mehet alsó-felső sütéssel, csak most a hús ne középen legyen, hanem inkább a felső sütés felé közelebb. De, ha nem fér el a kacsa így a sütőben, akkor menjen csak a felső sütés, s ekkor a kacsát tartalmazó a középső rész alá kerüljön egy résszel a sütőben.
Amikor az utolsó oldal sül, készítsük el a mártást. 

Fügés narancsmártás
Hozzávalók
- bő 3 dl friss narancslé
- 5 dkg cukor
- 2 ek. víz
- 1 tk. reszelt narancshéj
- 2 tk. apróra vágott vöröshagyma
- 1,5 ek. balzsamecet
- 2,5 dl csirke alaplé - lehet kocka is - 
- kb. 4-6 db. szárított füge
- 1 ek. cointreau - narancs likőr - 
- 2 ek. vaj
- kb. 0,5 tk. só és őrölt bors

Elkészítés
A cukrot a vízzel karamellizáljuk meg egy kicsit, majd adjuk hozzá a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bő fél ek. balzsamecetet. A tűzön redukáljuk kb. felére - a leégett részeket kapargassuk fel időközönként -, majd tegyük hozzá az alaplét és az apróra vágott fügét. Redukáljuk a harmadára, amíg szirupot nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a maradék balzsamecetet és a cointreaut. Tálaláskor keverjük bele a vajat, de az már ne a tűzön, hanem a meleg mártásba csak úgy simán. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.
Ha a füge a főzés alatt nem esik darabokra, egy nagyon kicsit turmixoljuk meg botmixerrel, de ne nagyon, maradjon benne néhány darab füge. Tálalás előtt a kacsából szedjük ki a tűket és a belsejéből dobjuk ki a zöldségeket.

TOVÁBBRA IS VÁROM A JANUÁRI JÁTÉKBA MINDEN JÁTSZANI SZERETŐ EMBERT. ANNYI A FELADAT EBBEN A HÓNAPBAN, HOGY LÁJKOLNI KELL A FACEBOOK-ON A ROZMARING&CSOKOLÁDÉ OLDALT, S A NYERTES EGY KÖNYVVEL LESZ GAZDAGABB, VALAMINT NÉGY DB. KÉZZEL KÉSZÍTETT SZALVÉTAGYŰRŰVEL, MELYET MAJLÁTH ANDREA KÉSZÍTETT NEKÜNK. BŐVEBBEN A NYEREMÉNYEKRŐL: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/2012/01/januari-jatek-kreativ-ajandekokkal.html

6 megjegyzés:

  1. Majdnem. Már úgy értem, mi is kacsát sütöttünk, de hagyományosan, magyarosan fűszerezve ás cserépben. :))

    VálaszTörlés
  2. Már kezdtem törni az agyam, hogy ugyan hol kaptál te fügét ebben az évszakban... :) de ennék pedig egy nagy marék friss fügét. A kacsát mi is szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp azon gondolkodtam én is, hogyha ez most friss füge lenne, akkor mi kerülne a mártásba :-)? Nagyon szeretem én is. Van egy receptem itt a blogon, pármai sonkával és mascarponével - mármint a füge -, na, az valami eszméletlen finom. Azért képes voltam a piacon 50 (!) Ft-ot adni füge darabjáért.

      Törlés
  3. Hú, én nagyon, de nagyon szeretem a kacsát, de eddig egyben még nem sütöttem, darabokban is csak egyszer :) Ha picit olcsóbb lenne, tuti, hogy gyakrabban kerülne az asztalunkra :) Nagyon szép lett a Tiéd!! Átugrottam volna Hozzád ebédre!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valóban nem olcsó, nekem is ez a legnagyobb problémám vele. Próbáld ki egyszer egészben is a sütést, egészen más az íze, mint a daraboknak.
      Kár, hogy nem ugrottál át...ha már én nem értem oda szombaton arra a jó kis helyre, amit megosztottál, hogy oda mentek...de tudod, ezek a repülőjáratok sem a régiek már ;-)))!

      Törlés