2012. április 7., szombat

Brioche di Pasqua márványosan (az olaszok húsvéti kalácsa) - KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET

A Brioche di Pasqua az olaszok klasszikus húsvéti kalácsa. Az eredeti kalácsban nincs kakaós rész, csak egyszínű fehér az egész, de én gondoltam, fokozom ezt a már önmagában is nagyon finom süteményt. Valamint, az olaszok a sütés előtti pillanatban minden koszorúba 1 db. főtt tojást, vagy hímes tojást tesznek, s a már tojással megkent kalácsot megszórják apróra vágott pisztáciával, vagy színes esetleg fehér sütésálló cukorral. 

EZZEL A RECEPTTEL SZERETNÉK MINDENKINEK NAGYON KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI!

BRIOCHE DI PASQUA MÁRVÁNYOSAN - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók - 4 db. 16 cm átmérőjű kalácshoz - 
Ezek a hozzávalók az eredeti recept mértékei, természetesen a könnyebbség végett lehet kerekíteni is mindent megfelelő és azonos arányban inkább felfelé, mint lefelé. 


Nem kakaós kalácsrész
- 211,5 ml tej (211 ml - tejből elég a kevesebb)
- 56,25 ml  vaj (56,5 ml)
- 3,5 db tojás
- 84,38 ml cukor (84,5 ml)
- 590,63 ml liszt (951 ml)
- 3/4 tk. só
- 0,5 csomag élesztő ¾ része

Kakaós kalácsrész
- 70,5 ml tej
- 18,75 ml vaj (19 ml)
- 0,5 db. tojás
- 28,13 ml cukor (28 ml)
- 196,88 ml liszt (197 ml)
- ¼ tk. só
- 0,5 csomag élesztő ¼ része
- 2 ek. magas kakaóvaj tartalmú kakaópor

Elkészítés
Mindkét adag tejet a fele mennyiségű cukorral meglangyosítjuk majd belemorzsoljuk az élesztőket. Ez idő alatt a többi alapanyagot összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az élesztőt is. Ekkor tesszük bele a kakaós részbe a kakaóport.
Ne ijedjünk meg, a tészta nagyon lágy lesz, alig tudjuk majd leszedni a kezünkről, de ettől lesz majd omlós, foszlós a kalács.
Mindkét tálat lefedjük folpackkal, s a duplájára kelesztjük őket, ez kb. 1 óra időt vesz igénybe. Folytatásként, mivel szétvágni nem fogjuk tudni a tésztákat, ezért négy részre tépjük mind a fehér, mind a kakaós tésztát, s lisztes deszkán a fehér tésztát még két részre tépjük, s már mindhárom kis gombócból  - a barna rész a harmadik – hengereket sodrunk belőlük, majd sima fonással összefonjuk őket, s a végüknél összekapcsoljuk őket koszorú formába.
Ezután ismét 1 órát hagyjuk kelni a tésztát, majd tojással megkenjük a tetejét.
200 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük – nekem a tojás nagyon gyorsan megbarnult a tetején, ezért kb. 15 perc után levettem 150 fokra és csak alsó sütéssel sütöttem -. 


Az elkészítés fázisai


Az eredeti olasz Brioche di Pasqua

2 megjegyzés:

  1. Áldott, békés, boldog Húsvétot kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MJ, ne haragudj, most láttam meg ezt az üzentet! Kicsit késve bár, de remélem, csodásan telt nektek is ez a pár szabad nap!

      Törlés