Mivel egy kicsit enyhült a nagy meleg, s első jeleit kezdi mutatni az ősz, nekem több sem kell egy kiadós boldogságcsomaghoz. S erre a legalkalmasabb a bonbon. Mégpedig egy olyan bonbon, aminek az összetevője még csak most került piacra.
ZÖLD DIÓS ÉS SZIRUPOS BONBON
Hozzávalók
- 10 dkg 65%-os étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 6 tk. zölddió szirup – ízlés esetén akár több is –
- 1 db. zölddió a szirupból apróra vágva
Elkészítés
A tejszínt tűzön megmelegítjük,
hogy épp csak gyöngyözni kezdjen a fazék falán. 5 dkg csokoládét darabokra
törünk, majd hozzáadjuk a zölddió szirupot és a zölddiót. Amikor a tejszín
megmelegedett, hozzákeverjük a csokoládéhoz, s gyorsan elkeverjük benne fényes
masszává. Kb. 1 cm vastagon alufóliával bélelt tálba öntjük, s 1-2 óra alatt
egy kicsit megszilárdítjuk a ganache-t. Amikor elkészül, elkészítjük a bonbon
alapját a maradék 5 dkg csokoládéból, melyet gőz fölött megmelegítünk, s a
bonbonforma formáit kikenjük vele. Kb. 10 percre hűtőbe tesszük, hogy a
csokoládé megdermedjen, majd kivesszük és egy nyomózsák segítségével a
ganache-t a bonbonformákba nyomjuk ¾ részt. Majd az összes formát lezárjuk
olvasztott csokoládéval, s hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé burok megszilárdul.
Légmentesen záródó dobozban 1-2 hétig eláll.
De mi is ez a zöld diós szirup? - az üvegben a szirupon kívül 6 db. zöld dió szem is található -
Ha azt a kifejezést halljuk, dió,
számtalan, finomabbnál finomabb étel jut az eszünkbe. Legyen az sós vagy édes, egyszerű
saláta, vagy bonyolult tortaköltemény, egy dolog biztos, dióval főzni vagy
sütni az egyik legjobb és legérdekesebb dolog a világon.
Ahogy a kesernyés íz utat tör
magának, vagy pirításkor pár másodperc után az illóolajok semmihez sem
hasonlító illatáradata tölti be a konyhát. Ki ne ismerné ezeket az illatokat,
ízeket?
De ha a zöld dióval találkozunk
valahol, elgondolkodunk, mitől is lett hirtelen zöld a mi gyönyörű, aranybarna
diónk, s mit lehet vele kezdeni?
Pedig a zöld dió már évszázadok
óta a magyarok egyik legtipikusabb termése. A kemény, csontos héja még nem
alakul ki a diónak, így a zöld burok alatt zsenge, különleges ízvilágú
csemegére bukkanhat az ember. Ez a jelenség nagyjából júniusra tehető a diónál,
amikor tesztként egy tűt szúrunk át a termésen, s az úgy siklik a dió egyik
végétől a másikig, mint a kés a vajban.
Jótékony hatásairól pedig
évtizedekkel ezelőtt hosszas írások jelentek meg. A fiatal zöld diónak jelentős
C-vitamin tartalma van. Az éretlen, külső zöld héj nagy mennyiségű tannint
tartalmaz. Továbbá csersav- és naftokinon-származékok halmozódnak fel benne. A
zöld dió, jelentős fertőtlenítő hatása mellett állítólag tisztítja a májat, a
gyomrot és a vért, és megszünteti a gyomorgyengeséget.
A szervezetünkre ilyen módon
gyakorolt kiváló hatásán kívül a zöld dió a gasztronómiában is utat tört
magának. Igaz, napjainkban a feledés homályába merült hazánkban az ebből
készült eszenciának, boroknak, likőröknek, olajoknak, lekvároknak a dicsérete.
Néha talán elvétve találkozunk befőttel, ahol pont a legizgalmasabb részétől, a
héjától van megfosztva ez a korai termés.
A debreceni Tranzit-Ker Zrt. új
fényében ünnepli a zöld diót. Az alaposan válogatott zöld dió szemek, a gondos
kézi munka és a több 100 éves örmény recepttúra fűszereinek találkozása
feledhetetlen gasztronómiai élményt kínál minden érdeklődőnek.
A sűrű szirupban megbújó gömbölyű
zöld diók, a harmonikus ízhatás, s a teret betöltő illatorgia emeli kulináris
ínyencséggé ezt a nem mindennapi csemegét.
Tökéletes kiegészítője lehet
bármilyen húsnak, ahogy a zamatos, fűszeres falatok mellett édes ízvilágával
megszelídíti a természet élőlényeit, a sajtok impozáns és fanyar illatához
csendesen odasimul az édes fűszerek megannyi bájával, vagy a legfinomabb édes
ízek méltó társaként a saját sejtelmes és titokzatos fűszerezésével még inkább megédesíti
a háziasszonyok hétköznapjait.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése