2012. szeptember 9., vasárnap

Az ősz első süteménye...szilvával

Ez a 30 fok már nem az a 30 fok...mint pl. júliusban. Vagy legalábbis én már visszafordíthatatlanul érzem, hogy vége a nyárnak.
Szeretem ahogy múlik az idő, mindig tele van szépségekkel, új emlékekkel. De persze néha sajnálom is. Vannak pillanatok, amiket kicsit még tartanék. Főleg a nyár ilyen. Azok közé az emberek közé tartozom, akik imádják a 40 fokot. 
Viszont az őszben gyönyörűek a színek. A napsugarak gyengülnek, minden zöldség és gyümölcs boldogan és bátran mutatja meg valódi arcát. 
S ezek közül az egyik legszebb és legfinomabb a szilva. 
Kezdjük is az őszt egy nagyon könnyen elkészíthető, finom, szilvás tortácskával valahonnan Olaszországból - nem emlékszem már hol ettem ezt a sütit, de a receptje az utazós receptfüzetemben van -. 

AZ ŐSZ ELSŐ SÜTEMÉNYE...SZILVÁVAL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók - kb. 6 tortácskához - 
- 1 tábla vajas, leveles tészta - lehet olyat kapni, amiben 3 tábla van -
- 6 db. közepes szilva kimagozva és négybe vágva
- 1 db. tojás fehérje
- 25 gr kockára vágott hideg vaj
- 25 gr barna cukor
- 40 gr liszt

Elkészítés
A tésztát kinyújtjuk 0,5 cm-re, s nagy pogácsaszaggatóval - 8-10 cm átmérőjű - 6 karikát vágunk belőle. Ezután megkenjük a tojás fehérjével és villával alaposan megszurkáljuk. A tetejére tesszük a negyedekbe vágott szilvákat. A vajat, lisztet és barna cukrot késes robotgépben morzsásra daráljuk és a sütemények tetejére szórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése