Bár hazánkban már kezdenek megmutatkozni az ősz első jelei, a mediterrán országokban, így Olaszországban is, a tengerparton még javában folyik az élet.
A tenger meleg, a napsugarak még melegebbek, az éttermek pedig árasztják magukból a tengeri élővilágából készült megannyi finomságot.
Ha a tengerpartot és a perzselő napsütést nem is, de egy ilyen finom tálat elkészíthetünk mi is, ezzel is egy kicsit még a távolodó nyarat idézve.
Nemrég volt szerencsém ezt a tálat megkóstolni, s garantálni tudom, annak, aki szereti az ilyen jellegű ételeket, nem fog csalódni.
MEDITERRÁN TENGERI TÁL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók - 1 személyre -
Szent Jakab kagyló
- 4 db. friss, Szent Jakab kagyló
Fekete olívabogyó-krém
- 80 gr fekete olívabogyó
-1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl száraz fehérbor felére főzve, vagyis 2 tk.
- 0,5 ek. sóban eltett kapribogyó
- 1 tk. apróra vágott petrezselyem
- só
- őrölt feketebors
- kb. 2 ek. olíva olaj
Búzadarás gnocchi – 4 db. 1 cm magas, 5 cm átmérőjű
kagyló sütőformához –
- 1 dl tej
- 25 gr búzadara
- 7,5 gr vaj
- 1 tk. tojássárgája
- 10 gr frissen reszelt parmezán
- ¼ citrom reszelt héja
- só
- őrölt fehérbors
Balzsamecetes zöldsaláta
- 80 gr vegyes zöldsaláta
- só
- feketebors
- kb. 1-1,5 ek. balzsamecet
- kb. 1-1,5 ek. olíva olaj
Elkészítés
Fekete olívabogyó krém
A fehérbort a felére főzzük, hogy az alkohol elpárologjon
belőle. Az olíva bogyót és a fokhagymát apróra vágjuk, a kapribogyót jól
átmossuk (– azért nem jó a lében eltett, mert a kapri bogyó nagyon átveszi a lé
ízét -), majd az összes összetevőt kézi botmixer poharába rakjuk, a borból csak
2 teáskanállal, s az egészet pépesre turmixoljuk. Ha a végén kell bele só vagy
bors, pótoljuk, s minimum 6 órát a hűtőbe tesszük.
Búzadarás gnocchi
A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés közben
hozzáöntjük a búzadarát, hogy ne legyen csomós. Főzzük még pár percig, amíg
sűrű nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, ízlés szerint sót és borsot adunk
hozzá, majd elkeverjük benne a vajat, parmezánt, reszelt citromhéjat és a
tojássárgáját. Majd kézzel alaposan összedolgozzuk. A formákat kikenjük vajjal
és megszórjuk búzadarával, s 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt
aranybarnára sütjük.
Zöldsaláta
A salátát sózzuk, borsozzuk, majd hozzá adunk annyi balzsamecetet, amennyivel nekünk ízlik, s végül meglocsoljuk olíva olajjal és egy
üvegtálban jól összeforgatjuk. A végén a Szent Jakab kagyló héjába töltjük.
A tál elkészítése
A kisült búzadarás gnocchi kosarakat megvárjuk, amíg
kihűlnek. Mindegyikben elkenünk bő 1 tk. fekete olívabogyó-krémet, majd a Szent
Jakab kagylókat hirtelen tűzön meggrillezzük. Amikor készen vannak, a fekete
olívabogyó-krém tetejére ültetünk kosaranként 1 db-ot. Szent Jakab kagyló
héjába tett salátával tálaljuk.
Huhh! Megkóstolnám! :))
VálaszTörlés