Ha ősz, akkor gesztenye. S ha gesztenye, akkor a legősibb recept ami gesztenyéből készült - bár, ez vitatott, sokak szerint a polenta volt az első - nem más, mint a kenyér, kenyérlepény, vagy ahogy az olaszok hívják, focaccia. S mi más lehetne az összetevője a sima liszten kívül, mint a gesztenyeliszt.
Egy dologra mindenképp vigyázzunk amikor gesztenyelisztet használunk, mégpedig arra, hogy édes. Természetesen, ezáltal ez a focaccia is édeskés lesz, ezért is nem kell bele túl sok gesztenyeliszt.
FOCACCIA CASTAGNA - KENYÉRLEPÉNY GESZTENYELISZTTEL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 1 ek. száraz élesztő
- 1 csapott tk. barna cukor
- 7 dl langyos víz
- 1 dl extra szűz olíva olaj
- 3 tk. finom tengeri só
- 15-20 dkg gesztenyeliszt - attól függően mennyire szeretnénk édesre -
- 2 ek. apróra vágott friss rozmaringlevél
- 2 ek. apróra vágott friss zsályalevél
- 1 ek. durva szemű tengeri só
Elkészítés
Az élesztőt és a cukrot a langyos vízzel egy pohárban összekeverjük, folpackkal lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.
Az olajat összekeverjük a sóval és a felfutott élesztőhöz keverjük. Apránként a liszthez adjuk, miközben eldolgozzuk benne. A végén a gesztenyelisztet egyben adjuk hozzá.
Lágy, száraz tésztát kapunk.
Megkenjük olíva olajjal és visszatesszük a keverő tálba, lefedjük folpackkal és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
Utána kinyomkodjuk belőle a buborékot, ketté választjuk és 2 db. téglatest alakú formát készítünk belőle húzással, a kezünkkel. Semmi esetre se használjunk nyújtófát. Az elején kicsit nehéz lesz nyújtani, ekkor adjunk a tésztának 1-2 perc pihenőt, s utána már szépen lehet formálni.
Majd lefedjük törölgető ruhával és fél órát kelesztjük még meleg helyen.
Ha kész, az ujjunkkal apró lyukakat nyomunk a tésztába, ráöntjük az olíva olajat a tésztára, megszórjuk durva szemű tengeri sóval, zsályával és rozmaringgal, s 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kivettük, ecsettel megkenjük olíva olajjal és melegen tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése