2013. augusztus 11., vasárnap

Mandulás fügetorta

Esküszöm, vannak ételeket, melyekért 40 fokban is érdemes bekapcsolni a sütőt. Ilyen ez a torta is. Van itt kérem minden. Linzer, mandula, füge, a legjobb arányokban. A fizikális munka vele a legkevesebb, a legtöbb időt a hűtőben és a sütőben tölti, így még azt sem mondhatom, hogy olyan fene nehéz lenne elkészíteni. 
Amíg szezonja van, senki ne hagyja ki!

MANDULÁS FÜGETORTA


Hozzávalók - 26 cm átmérőjű tortaformához -
Tészta
- 10-12 db. közepes füge félbe vágva
- 20 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 13 dkg vaj
- 1 db. nagy tojás sárgája
Töltelék
- 11,5 dkg méz
- 11,5 dkg vaj
- 8,5 dkg cukor
- 18 dkg darált mandula
- 4 tk. étkezési keményítő
- 1 db. nagy tojás
- 1 db. nagy tojás sárgája

Elkészítés
A krémmel kezdjük, mert annak hosszabb várakozási idő kell. Késes mixerbe teszünk apránként mindent az alábbi sorrendben: vaj, méz, cukor, darált mandula, keményítő, a tojás és tojás sárgája összekeverve. Majd összedolgozzuk és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Jöhet a tészta. A lisztet, porcukrot, vajat és tojás sárgáját összedolgozzuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Ha eltelt a fél óra, egy tortaformát enyhén kivajazuk és kilisztezünk, s belelapogatjuk a tésztát úgy, hogy mindenhova egyforma mennyiség kerüljön. 185 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A lényeg, hogy épphogy elkezdjen pirulni, s már vegyük is ki. Ez sütőfüggő, de a lényeg, hogy ne süssük barnára, mert akkor nagyon kiszárad. Épphogy csak legyen egy nagyon minimális színe. Ha eltelik a krémmel a két óra, egyenletesen osszuk szét a tészta tetején még mindig a tortaformában, s helyezzük a tetejére a félbevágott fügéket. 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt süssük meg. Addig süssük, amíg a krém teteje nem barnul meg, s tűpróba során nem igazán ragad rá a massza. 
Minden elkészíthető már egy nappal hamarabb is, s másnapra már csak az összerakás és a sütés marad. 

4 megjegyzés:

  1. Csodás!
    S ha lenne fügém, megcsinálnám...hol lehet hozzájutni?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika, Nem tudom merre laksz. Budapesten tegnap a Ferenciek terén árulták jó páran. Vidéken inkább piacokon, ismerősök által tudom elképzelni. Megéri! :)

      Törlés
  2. Fiaméknál idén sem érett be a füge. Hatalmasak a bokrok, szélvédett, napsütötte és nem ... Szerintem a víz kevés neki -elfolyik onnét- s nem neveli érhető méretűre a gyümölcseit. Most meg már vége, megkapta a hajnali fagy is.

    VálaszTörlés