2014. február 13., csütörtök

Torta Barozzi...nem csak Valentin Napra

Nyakunkon a Valentin Nap. Lehet szeretni, lehet küzdeni ellene, de talán a legjobb elfogadni tényként, a szerelmesek ünnepe visszafordíthatatlanul beékelődött az ünnepi programfüzetünkbe. 
Felmerül a kérdés, mi is lehetne a leginkább megfelelő étel erre az eseményre. Nagyjából az nem vitás, hogy édesség legyen. De milyen? Legyen a színe piros, ami a szerelmet jelképezi? Tartalmazzon afrodiziákumot, mint például a fahéj, hogy a csábítás teljese legyen - ha még az elmúlt időszakban nem vált azzá -? Vagy milyen legyen? Én idén a csokoládéra esküszöm egyrészt. Másik oldalon pedig, egyre jobban hódító útjára indul a kávé felhasználása az ételekbe, leginkább az édességekbe. Ok, legyen benne akkor kávé is. Így született meg az ötlet, legyen Torta Barozzi. 

TORTA BAROZZI...NEM CSAK VALENTIN NAPRA
Mint az olaszoknál általában mindennek, a "fekete tortának" is története van, ami a XIX. század végére vezethető vissza. Emiglia Romagna, Vignola városában élt Eugenio Gollini, aki először készítette el a tortát. Akkora sikernek örvendett, hogy közel s távolról érkeztek a kóstolók, s próbálták kitalálni, mi lehet ebben a tortában, amitől ennyire finom. 1907-ben a város híres építésze, Jacopo Barozzi megkérte a cukrászmestert, készítse el neki híres tortáját, ami akkor még "il Vignola" névre hallgatott. Gollini annyira megtisztelőnek érezte a felkérést, hogy azonnal át is keresztelte a tortát "Pasta Barozzi"-ra, ami az utána következő évek folyamán szépen "Torta Barozzi"-vá változott. 1948-ban a cukrászmester unokája, akit szintén Eugenio Gollinak hívtak, levédette a torta nevét, s titkosította az addig is titkos receptet. Így tehát, hogy melyik lehet az igazi Torta Barozzi recept, azt a mai napig nem tudja senki. A hozzávalók éppúgy közszájon forognak, mint az elkészítés menete. Egy dolog viszont egészen biztos, mindenki tesz bele kávézaccot - nem tévedés, zaccot, és nem őrölt kávét -, s ebben az összetevőben vélik felfedezni a torta titkát is. Rengeteg változatával lehet találkozni Olaszországban, de valahogy mindegyik ízvilága erősen hasonló. Így tehát vélhetően az én receptem sem áll messze a valóságtól. 


Hozzávalók - egy kisebb tortaformához - 
Torta
- 8 dkg őrölt mandula
- 80 gr cukor
- 80 gr vaj
- 2 db. tojás
- 13 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1,5 ek. konyak - sok receptben rum van, de én jobban szeretem a konyakot, ám természetesen rummal is elkészíthető -
- 20 gr kávézacc
- 1 csipet só
- 1 szerelmes gondolat

Öntet
- 1 db. tojás sárgája
- 1 ek. cukor
- 1 dl tej
- 1-2 késhegynyi őrölt szerecsendió vagy fahéj
- 1 kk. vanília eszencia
- 1 ek. erős kávé (ide már a lefőtt kávélé kell)
- 0,5 ek. kukoricakeményítő

Elkészítés
Torta
A sütőt 170 fokra melegítjük elő. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd félre tesszük kihűlni. Ez idő alatt a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a sóval kemény habot verünk, a sárgáját pedig a cukorral habosra keverjük. A sárgájához ezután hozzáadjuk az őrölt mandulát, majd a kávézaccot, konyakot, a kihűlt csokoládét, a szerelmes gondolatot és alaposan elkeverjük. Végül, óvatosan belekeverjük a tojáshabot. A kis tortaformát kikenjük vajjal és sütőpapírt teszünk bele, hogy a torta széle is töredezett legyen amikor kisült. Beleöntjük a masszát a formába, és 30 perc alatt készre sütjük. Várjuk meg amíg kihűl és csak utána vegyük ki a formából, mert nagyon könnyen törik, hiszen a belseje nem lesz szilárd teljesen. A hűlési idő alatt szépen betöredezik a teteje is. 

Öntet
Nem feltétlen kell öntetet készíteni a tetejére, elég porcukorral megszórni a szeleteket, de nekem nagyon ízlett ezzel az öntettel, aminek nagyon egyszerű az elkészítése. Minden hozzávalót összekeverünk, s pár perc alatt sűrűre főzzük. 

Itt pedig a tavalyi Valentin Napra készített desszertet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése