2011. május 1., vasárnap

Curry-s csirkés - salátás tortilla

Külön kérésre ma országok találkoztak a konyhámban. A résztvevők India volt és Mexico - s én voltam a moderátor köztük :-D -.

CURRY-S CSIRKÉS - SALÁTÁS TORTILLA


Tortilla - kb. 12 db. - 
Hozzávalók:
- 4 dl liszt
- 1 dl meleg víz
- 0,5 dl olíva olaj
- 0,5 tk. só
- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, a közepén kis lyukat csináluk és beleszórjuk a sót. Majd hozzáöntjük az olajat és egyenletes tésztát készítünk belőle, majd hozzáöntjük a vizet, s tésztát gyúrunk belőle.  Egy nyújtódeszkát belisztezünk, s rugalmas tésztát gyúrunk belőle - kb. 2-3 percig gyúrjuk -, majd folpackba csomagoljuk és min. 30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk állni  - de a legideálisabb a 60 perc -. Utána formáljunk belőle egy hengert, s vágjuk fel 12 egyenlő részre, gurigára - én úgy csinálom, hogy először félbe vágom, majd azt is félbe, s az így megmaradt részeket három egyenlő részre, így biztos, hogy 12 egyforma méretű formát kapunk -. Minden egyes kis golyót nyújtsunk ki kb. 20-25 cm átmérőjű körre - kb. 3-5 mm vastagok lesznek -. A kinyújtott tortillák közé zsírpapírt tegyünk, hogy ne ragadjanak össze. Hevítsük fel az olajat, s egyesével süssük meg a köröket. Nagyon gyorsan kész van, figyelni kell rá, mert ha megbarnul az egész tészta, nem fog hajlani, hanem eltörik, s akkor használhatatlan. Kb. 3 mp alat megsül egy oldala, utána újabb 3 mp alatt sül meg a másik is. Lehet, hogy az elsőt elrontjuk, de utána a többi már sikerülni fog. 

Curry-s csirke és saláta
Én leginkább kínai kelt szoktam használni, de bármilyen saláta megteszi. A salátával csak annyi a teendő, hogy apróra vágjuk.
A csirke már kicsit bonyolultabb, mint a saláta :-D. 
Hozzávalók:
- 2 db. csirkemell - 1 db. dupla csirkemell -
- 6 dkg vaj
- 4 dl főzőtejszín
- 3 tk. curry por
- 1 kis gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
A csirkemellet felszereleteljük csíkokra, bezóssuk és borsozzuk, s a vajon hirtelen barnára sütjük. Ezután kiszedjük egy hőálló tálba. A serpenyőben maradt vajba, amiben a csirkét sütöttük, beletesszük a curry-t és megfuttatjuk rajta, mert így jön ki a curry íze. Utána a fokhagymát nyomóval átpaszírozzuk bele a curry-be, s rögtön hozzá is öntjük a főzőtejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. Borsból és szerecsendióból kevés kell, ne legyen domináns az íze, majd ezt épphogy csak elkeverjük, s már tesszük is vissza a húst, s addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik, ez kb. 10 perc.
Utána a tortillákat vagy félbe hajtjuk, vagy tölcsér alakúra, ahogy tetszik, beletesszük először a salátát, utána pedig a curry-s csirkét és már kész is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése