2011. szeptember 7., szerda

Dolce Vita - az én (íz)világom: sült pármai sonkás füge mascarponés gorgonzolával

Az olaszok tudnak élni...és tudnak remekül étkezni. Többször dicsértem már ezt a konyhát, de soha nem tudok betelni vele, mindig elém kerül valami remekmű, ami egy kicsit tovább gondolva még egyedibbé tehető. Ilyen a következő egyszerű, de annál finomabb étel is.

DOLCE VITA - AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM: SÜLT PÁRMAI SONKÁS FÜGE MASCARPONÉS GORGONZOLÁVAL


Hozzávalók - 1 személyre -
- 2 db. puha, de nem teljesen érett füge
- 4 szelet vékony pármai sonka
- 1 púpos ek. mascarpone
- fél púpos ek. gorgonzola sajt

Elkészítés
A fügéket megmossuk és megszárítjuk, majd levágjuk a tetejükről a csumát, s félbe vágjuk őket. A félbe vágott szeleteket egyenként sonkába tekerjük, majd 200 fokos sütőben kb. 5-6 perc alatt megsütjük őket. Amikor már látjuk, hogy a sonka úgy néz ki, mintha megszáradt volna, akkor kész is van, mert akkora a füge kellően meleg és puha lesz a belsejében.
Amíg a fügék és a sonkák sülnek, addig egy villával összekeverjük a mascarponét a gorgonzolával. Minden tányérra teszünk, s minden falat sonkás fügét megkenünk egy kis sajttal. Remek előétel vagy könnyű vacsora. 

Ismertető
Gorgonzola sajt
A gorgonzola híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55% között mozog. 2-4 hónapig érlelik. Az érettebb változat szilárdabb, és egyre pikánsabb ízű. Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják; ezeken a nyílásokon jutnak belsejébe a recept szerinti baktériumok és gombaspórák.
Neve az egykori Gorgonzola falut idézi, amelyet ma már bekebelezett Milánó. A korai középkor óta ismert, de márványos jellegét a 11. században kapta.
Elsősorban desszertsajt, de az olasz konyha számos főtt ételhez is használja. - wikipedia -
 
 
Mascarpone sajt
Tehén tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz lágy sajt. Fehér színű, krémes, héjatlan. Általában nem önmagában, saját ízéért fogyasztják, hanem más, édes vagy sós, átütő ízű adalékokat hozzákeverve: desszertek alapanyaga - világszerte ismertté a tiramisu tette -, vagy kék nemespenészes lágysajttal szendvicseken feltét. Zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. Puha halmazállapota miatt csak olyan műanyag pohárban hozható kereskedelmi forgalomba, mint a tejfel vagy a vajkrémek. Lombardiából származik, házilag télen fejt tejből készítették. - wikipedia -
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése