2012. március 18., vasárnap

Toszkán gesztenyés palacsinta

Ez a desszert amennyire finom, annyira egyszerű elkészíteni. S ami az érdekessége, nem a töltelékében van a gesztenye, hanem a tésztájában. De, hogy is lehet ez? Hát úgy, hogy gesztenyelisztből készül. Toszkánában ha jár az ember, rengeteg gesztenyefát lát mindenhol. Olaszországban ez az egyik tartomány, ahol nagyon sok gesztenyét használnak, hiszen nagyon sok terem ezen a környéken.

TOSZKÁN GESZTENYÉS PALACSINTA - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
Palacsinta
- 2 db tojás
- 3 ek. gesztenyeliszt
- 1 ek. liszt
- 1 pohár tej
- 1 csipet só
- kevés vaj a sütéshez - ha teflonos serpenyőben sütjük, keverjünk 1 ek. olvasztott vajat a tésztába, s akkor már nincs más dolgunk vele

Töltelék
- 500 gr ricotta - a juh ricotta lenne a legjobb, de bármilyen ricotta jó -
- 2 ek. pirított fenyőmag

Szósz
- 1 db. narancs héja és leve
- 150 gr cukor - én barna cukrot használtam -
- 1 ek. cointreau likőr

Elkészítés
Elkeverjük a tojásokat a sóval, tejjel és liszttel folyékony masszává, majd hagyjuk állni 1 óra hosszat. Vékony, 12-15 cm átmérőjű palacsintákat készítünk belőle. 
Eközben összekeverjük a ricottát és a fenyőmagot, megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük.
Egy kis lábasban felmelegítjük a cukrot, s amikor már enyhén karamellizálódik, hozzáadjuk a nagyon vékony csíkokra vágott narancshéjat, majd 1 percig karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a narancs levét és a likőrt. Amikor elolvadt, hagyjuk kihűlni a szószt. A töltött palacsintákat tányérra rakjuk, s meglocsoljuk a mártással. A végén fenyőmagot szórhatunk rá díszítésnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése