2012. március 28., szerda

Vérnarancs curd

A vérnarancs curd egy nagyon érdekes étel. Pirosként indul, de mire a főzés végére érünk, "fáradt" narancssárgává változik.
Ám mindettől függetlenül, nagyon finom süteményekhez, gyümölcsökhöz. 
A piros színű szirup a képen vérnarancslé felfőzve kb. a harmadára. Igazi ízbomba, magában hordozva a vérnarancs dinamikus ízét.

VÉRNARANCS CURD 


Hozzávalók
- 2 dl vérnarancslé - rostostól, mert úgyis leszűrjük - 
- 5 dkg minőségi, sótlan vaj
- 7 dkg barna cukor - igény esetén több, vagy kevesebb -
- 2 db. tojás sárgája

Elkészítés
A vérnarancs levét és a cukrot feltesszük a legkisebb gázrózsa kis lángjára, s megvárjuk, amíg elolvad a cukor a lében, majd még 1-2 percig hagyjuk, hogy teljesen felmelegedjen a vérnarancs leve. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a vajat, amíg teljesen el nem olvad. Ezután visszatesszük a tűzre, s kicsit besűrűsítjük. Ezután ismét lehúzzuk a tűzről belekeverjük a két tojás sárgáját, s közben folyamatosan keverjük. Majd ismét egy kicsit sűrítünk rajta a tűzön, s ekkor leszűrjük, hogy ne maradjon benne rost és/vagy mag. Majd a tűzön besűrűsítjük, hogy keveréskor elváljon a táltól, amiben főzzük. Elzárjuk alatta a tüzet, megvárjuk amíg kihűl, s üvegbe töltve, hűtőben 3 hétig is eláll. 

2 megjegyzés: