2012. március 3., szombat

Tradicionális bolognai lasagne

Bármerre járunk a világban, szinte már mindenhol lehet kapni bolognai lasagne-t. De nem mind egyforma. Készítik különböző porokból, vagy szószokból. Valahol ez talán érthető is, hiszen a tradicionális lasagne nagyon sok időt vesz igénybe.
De ne sajnáljuk rá az időt, meg megéri elkészíteni. 

TRADICIONÁLIS BOLOGNAI LASAGNE - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
A bolognai mártáshoz
- 250 ml alaplé
- 50 gr vaj
- 250 gr darált marhahús
- 250 gr darált sertéshús
- 1 db. közepes sárgarépa
- 1 db. hagyma
- 250 ml tej
- 4 ek. extra szűz olíva olaj
- 100 gr húsos szalonna
- 400 ml darabolt és leves paradicsom - lehet dobozos is - 
- bors, só
- 1 db. szárzeller
- 250 ml száraz vörösbor

Besamel
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 0,5 l tej
- 1-1   csipet só és őrölt szerecsendió

Elkészítés
Vágjuk apróra kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert, s pirítsuk meg egy mély serpenyőben az    olívaolajon és a vajon.
Apróra vágjuk a szalonnát, hozzáadjuk a piruló zöldségekhez és beletesszük a darálthúsokat is.
Amikor a hús már megpirult, hozzáadjuk a bort, felvesszük alatta a lángot és pár perc alatt hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
Ekkor hozzáadjuk az alaplevet, borsot és sót, s lassú tűzön két órán át főzzük, s időnként megkeverjük. A végén hozzáadjuk a tejet.
Amíg fő a mártás, elkészítjük a besamel mártást.
Felolvasztunk 5 dkg vajat, majd levesszük a tűzről és habverővel, folyamatos keverés közben hozzáadunk 5 dkg lisztet – így elkerülhetjük, hogy csomós legyen -. Beleöntünk a tejből egy keveset – kb. 2 dl - és felhígítjuk a masszát, majd visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a maradék 3 dl tejet, a csipet sót és csipet szerecsendiót, s állandó kevergetés mellett, kis lángon kb. 15 perc alatt sűrűre főzzük.
Ezután elkészítjük a lasagnat. Egy üveg tálat kikenünk vajjal, majd beleteszünk annyi tésztát, hogy elfedje a tálat. Teszünk rá kb. fél cm vastagon besamelt, majd ugyanannyi mártást, s végül parmezánnal szórjuk meg.
Ezt még kétszer elvégezzük, s a végén azt a ragumennyiséget amelyet a tetejére teszünk, összekeverjük egy adag besamellel és így tesszük a tészta tetejére. Majd az egészet alaposan megszórjuk parmezánnal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. 

8 megjegyzés:

  1. Nyammmmmi. Úgy szeretm a Lasagne-t. Figyi, egyszer majd csinálj légyszi spenótosat, mert sehol nem találok jó, megbízható, kipróbált receptet. Hátha Neked van......

    VálaszTörlés
  2. Ok, Zsófi, hamarosan kapni fogsz, csak megvárnám a friss spenótot, mert valahogy ez a fagyasztott...hát....nem az igazi! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nahát ez az! Az ilyen és hasonló "csábítók" miatt leszek kénytelen a tavaszt fogyókúrával kezdeni. Kiestem a formámból. :))

    VálaszTörlés
  4. Ejnyebejnye!Hogy még mindig nem rakta ki a díját!!!Van még egy belőle,kell-e? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drágám, amint lesz időm, esküszöm foglalkozom vele! Persze, persze, küldd csak nyugodtan....de jól gondold meg mit csinálsz! :-D

      Törlés
  5. "Nők nélkül élni nem lehet, és nem is érdemes!"
    Boldog Nőnapot!

    VálaszTörlés