2012. június 13., szerda

Carciofi alla guidia - sült articsóka (a legfinomabb!!)

Ha jobban belegondolunk, a toscan beszámolómban azt írtam, hogy 11 darab articsókát cipeltem haza a firenzei piacról. De, amikor elkészítettük az articsókát olajban, csak 8 darabot használtam fel. Hova is lett akkor 3 darab? Igen, igen, valami más készült belőle. A legfinomabb étel, amit articsókából készíteni lehet.

CARCIOFI ALLA GUIDIA - SÜLT ARTICSÓKA (A LEGFINOMABB!!) - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Mielőtt leírnám a hozzávalókat és az elkészítés módját, íme a fázisfotók, hogyan is kell ezt a nagyon egyszerű, de annál finomabb ételt elkészíteni.


Hozzávalók
- 3 db. articsóka
- kb. 3 dl olíva olaj a sütéshez
- 1 liter víz
- 0,5 db. citrom leve
- só és bors

Elkészítés
Az articsókákat megpucoljuk a puha héjukig, nem egészen a szívig, s ekkor már csak a tetejéről vágjuk le a keményebb részeket és végül a teljes csúcsát. A szárát meghagyjuk, ha hosszú a szára, azt is meg lehet sütni, meg kell pucolni azt is, majd mielőtt a citromos vízbe tesszük, átdörzsölünk mindent citrommal.
A pucolás előtt a vízhez hozzá csavarjuk majdnem az összes citromot, egy keveset hagyunk benne, ez kelleni fog a sütéskor. Majd a megpucolt articsókákat beletesszük, hogy ne barnuljanak meg (1. kép). 
Feltesszük egy tálban melegedni az olajat, aminek annyinak kell lennie, hogyha egy evőkanalat beleállítunk, félig elfedje a kanál fejét (2. kép). Amíg az olaj melegszik, kivesszük a vízből az articsókákat és szárazra töröljük, valamint, kéztörlő papírhoz ütögetjük őket, hogy belülről is kijöjjön a víz (3. kép). Beletesszük az olajba sülni az articsókákat (4. kép), s amikor már halvány barnák kivesszük őket és a közepét szétnyitjuk (5. kép). Ezt tehetjük kézzel, vagy villa segítségével. Majd megsózzuk és megborsozzuk az összes articsókát kívül és belül egyaránt (6. kép). Majd a szétnyitott fejével lefelé visszatesszük az olajba, hogy a közepe is megsüljön (7. kép). Ez kb. 1 perc alatt megtörténik, ekkor kiemeljük az articsókákat az olajból, kis citromot nyomunk rájuk, s még egy percre visszatesszük az olajba sülni (8. kép). Végül tányérra helyezzük őket. 

2 megjegyzés:

 1. Nahát! Mindig is szerettem a kérdést: -"milyen magasan repül az articsóka?"
  Viszont még soha nem ettem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hahaha! :-D Remélem, az én articsókám jó magasan és nagy ívben, mert akkor sok helyre eljut ;-)!
   Egyszer - vagy kétszer :-D - próbáld ki, nagyon finom, megéri az árát - ami itthon sajnos nem kevés :-( -!

   Törlés