2012. június 5., kedd

Epres tiramisu kehely...matcha tea-vel

Nem igazán jellemző rám a fúziós konyha, de ezt ki kellett próbálnom. A minap szétnéztem otthon. Az epres tiramisu gondolata már adott volt, de valamit szerettem volna beletenni még.
Jöjjön tehát egy olasz-japán egyveleg :-D.

EPRES TIRAMISU KEHELY...MATCHA TEA-VEL


Hozzávalók - 2 személyre, azaz 2 pohárnyi adag -
Matcha tea-s eperöntet
- 6 db. közepes szem eper
- 2 ek. cukor
- 1 dl forró víz
- 1 tk. matcha tea

Tiramisu
- 7 db. babapiskóta
- 125 gr. mascarpone
- 1 db. kisebb tojás
- 3 db. közepes eper
- 1 ek. cukor
- 1 púpos tk. matcha tea

Elkészítés
Először az eperöntetet készítjük el. A matcha tea-t a forró vízben keverjük el, s villával óvatosan verjük fel úgy, mint a tojást, hogy kis hab keletkezzen a tetején. Az epret vágjuk apróra, s a cukorral tegyük fel kis lángon főni. Amikor már az eper kezd szétesni, öntsük hozzá a matcha tea-s vizet és kézi botmixerrel pépesítsük össze. Majd főzzük kb. 10 percig, amíg a be nem sűrűsödik. 
Ezután készítsük el a krémet. A mascarpone-t, tojást, cukrot és matcha tea-t keverjük el alaposan egy tálban, s az epreket vágjuk apró darabokra.
Utána pedig következik a tiramisu összeállítása. A babapiskótákat törjük ketté, mert így jobban bele férnek majd a pohárba, s egyesével mártsuk bele mindkét oldalát az eperöntetbe, majd helyezzük szorosan egymás mellé a pohár alján - én konyakos poharat használtam -. Majd tegyünk egy nagy adag masszát a tetejére, hogy kb. 1cm vastagon befedje. Szórjuk meg a massza tetejét kevés eperrel. S újból a babapiskóta réteg következik. Addig rétegezzük egymás tetejére a babapiskótát, masszát és epret, amíg a pohár tetejéig nem érünk. A felső rétegnek masszának kell lennie. Majd legvégül epret szórunk a tetejére, s néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Én nem használtam bele túl sok matcha tea-t, de természetesen ez mindenki ízlésére van bízva, hogy mennyit tesz bele.

2 megjegyzés:

  1. Micsoda ízorgia:) Tiramisu...eper....és még matcha teaaa:) Te jó ég ide vele azonnal:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóóóó, Nyammmikám, restellem, de elfogyott, picit későn szóltál...de sebaj, majd legközelebb :-D! Köszönöm a kedvességed!

      Törlés