A pasta di mandorla, vagy magyarra fordítva marcipános tészta szerintem Olaszország legfinomabb édessége, főleg azoknak, akik szeretik a marcipánt, ugyanis ez a kis finomság nem más, mint tömény marcipán.
Északon is megtalálható ricciarelli néven, de egy kicsit más az összetevője. Viszont, pont ilyen finom. Hamarosan azt is elkészítjük majd.
De most nézzük a dél-olasz változatot.
Természetesen, a citrom nem hiányozhat belőle, hiszen Dél-Olaszországban a legjellemzőbb gyümölcsök a citrusfélék, s a citrom viszi a pálmát. Akinek már volt szerencséje Amalfiban inni egy limonádét, az pontosan tudja miről beszélek.
A pasta di mandorlát különböző alakban el lehet készíteni. Legismertebb az enyhén tojás alakú, vagy pedig az S alakú. Én most az első változatot készítettem el.
PASTA DI MANDORLA - DÉL-OLASZORSZÁG LEGFINOMABB "MARCIPÁNJA" - DOLCE VITA-AZ ÉN ÍZVILÁGOM
Hozzávalók - kb. 24 db-hoz -
- 250 gr hántolt mandula
- 250 gr cukor
- 0,5 db. citrom reszelt héja
- 1 tk. citromlé
- pár csepp keserű mandula aroma
- 1 db. nagy tojás fehérje
- 1 kis csipet só
Elkészítés
A hántolt mandulát aprítóval egészen apróra, liszt jellegűre daráljuk - a mandula liszt azért nem jó hozzá, mert ez nem lesz olyan finom, s pont ez a lényege, mert amikor esszük, találkozunk apró manduladarabokkal -, majd ugyanezt tesszük a cukorral is. Mindkettőt tálba öntjük, a cukros masszához hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet, aromát és sót, majd a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Ezt is a masszához keverjük. Amikor ezzel végeztünk, hűtőbe tesszük egy órára. Ilyen jellegű masszát kell kapnunk.
Egy óra elteltével lehet dönteni a formáról. Ha S alakúakat szeretnénk készíteni, akkor fogjunk egy nagy darab masszát, gyúrjunk belőle hengert és vágjuk fel kb. 1 cm széles cikkekre, s alakítsuk ki az S alakot. Ha pedig a tojás formánál maradunk, akkor készítsünk mogyoró nagyságú golyókat, kicsit nyomjuk be a közepén, s tegyük sütőpapíros sütőbe.
Amíg a formát készítjük, melegítsük elő a sütőt 175 fokra, s süssük a masszát 5 percig. Ezután vegyük le a hőfokot 150 fokra, s 10-11 perc alatt készítsük el. A lényeg, hogy inkább száradjon és ne süljön a sütemény.
Miután kihűlt, egy éjszakára tegyük nylon zacskóba őket, hogy kellemesen puhák legyenek, s másnap már tálalhatjuk is porcukorral a tetején. Jól záródó dobozban akár hetekig is eláll.
Ha valaki szeretné megkóstolni, ma - 2012.06.09. - 15 órától Etyeken Debreczeni Kálmán pincészetében megteheti, ott várok mindenkit!
VálaszTörlésÉn a riciarelli-t várom nagyon.Imádom de eddig csak olyan receptet találtam ami nagyon bonyolult elkészitési módot ad meg.
VálaszTörlésÍgérem, rövidesen az is meg lesz! :-D
TörlésDe ha van kedved, próbáld ki ezt is, hidd el, a citrom nagyon különlegesség teszi, főleg így nyáron.
Nekem a citrom íze nagyon passzol hozzá, ezért szeretem kicsit jobban, mint a ricciarelli-t.
Benne vagy a könyvjelzőben ám!:) Amint kevesebb lesz a hőmérséklet 30 foknál ígérem elkészítem!
TörlésVica, már intézkedtem is, már ami az időjárást illeti...gondolom, felétek is leesett a hőmérséklet ezekre a percekre! ;-) Már készítheted is! :-)
TörlésNagyon tetszik ez a süti. Vagy keksz? Köszi a receptet! :)
VálaszTörlésSzia Gabriella, köszönöm! Hát, igen, ez jó kérdés...de inkább süti...nekem! :-D Nagyon szívesen!
TörlésNálunk, Mariann leányom a nagy marcipán evő. De a mandulát én is szeretem. :)
VálaszTörlésSzia MJ, hát, akkor irány a konyha! :-D Egyszerű, finom, és nagyon finom! :-D
TörlésMás! Ez te voltál? "06.07.: MJ: Nyáry Krisztián írásai alapján."
Ha igen, a következő ilyenen ott a helyem!