2012. június 23., szombat

Nocino és a Nagy Diófa – Il grande noce – mágikus története

Nocino és a Nagy Diófa – Il grande noce – mágikus története


 A helyszín Benevento, egy dél-olasz kisváros. A főhős egy öreg diófa, a Nagy Diófa – Il grande noce -. Az évszám, 665 június 23-a éjszaka, az év legrövidebb éjszakája. Barbato püspök ekkor vágatta ki azt a hihetetlen nagyméretű diófát Benevento-ban, mely évszázadokon keresztül egy babona központi szereplője volt, s a legendák mindig egy naphoz, minden év június 23-a éjszakájához kötődtek. Miután a fát kidöntötték, a gyökerét kivágták a földből, s a helyét szentelt vízzel locsolták fel.
Az olaszok babonások. Nem is kicsit. Mindenben hisznek, mindentől félnek. Nem csoda hát, hogy ez történt ezzel a gyönyörű fával is, mely évszázadokon keresztül a természetes és természetfeletti, az ég és a föld közti űr köteléke volt.
Az első szöveg, mely megemlíti a Nagy Diófátt Kr. e. 88-ra tehető. Ekkor Benevento még Maleventum névre hallgatott. Teliholdas éjszaka volt, s nem messze a lassú áramlású folyóktól, több száz fáklya vette körül a Nagy Diófát. Ekkor még talán csak 100 éves volt a fa – a leírások alapján -, de megélte az első leszámolást a törzsénél az éj leple alatt.
Teltek, múltak az évek, s mágikus rítusoknak adott otthon a nagy diófa az éj leple alatt.
Majd jött Barbato püspök. Aki halála után szenté lett avatva. S a diófa helyén sokáig tábla jelezte tettét, a szent tettet. De az olaszok hajthatatlanok voltak. A babonákban és hiedelmekben való hitük erősebb volt, mint a szent cselekedet. Sokáig lehetett halk suttogásokat hallani arról, hogy különös rejtélyek történnek még mindig a Nagy Diófa helyén. S Szent Iván éjszakáján boszorkányok röpködnek diófaágon, hiszen ők kapták meg a Nagy Diófát.
Így született hát meg a dió hagyománya az olaszoknál.
Június 23-a éjszakáján tehát leszedik a zöld diókat a fáról – amit „balzsamos idő”-nek neveznek az olaszok, hiszen ilyenkor a legerősebb a dió illata, szövetei ilyenkor tartalmazzák a legtöbb nedvességet, s ekkor leggazdagabb a dió olajokban, hatóanyagokban és vitaminokban -, hogy a boszorkányok csak az ágakat tudják elvinni, de nem akárhogy. Mezítláb másznak fel a fára, hogy ne sértsék meg a dión keletkező harmatot. S elkészítik a zöld dió likőrt – nocino -, hiszen ezzel begyűjtik a mágikus éjszaka harmatjának gyógyerejét, valamint a dió mágikus erejét.
S a likőr nem máskor, mint október 31-e éjszakáján válik tökéletessé, Mindenszentek éjszakáján.
De Szent Iván éjjelének mágikus hatása nem csak Olaszországban mutatkozott meg. Shakespeare a „Szentiván éji álom” című művében is említést tesz az éjre és az italra, hiszen ezen az éjszakán az ital hatására tündérek és manók keveredtek az emberek közé, s egy kehelyből itták a sötét dió likőrt.
Itt az idő tehát, hogy elkészítsük mi is a likőrünket, had vigyék a boszorkák az ágakat.

Nocino
Hozzavalok
- 20 db. zöld dió
- 3 dl 98 fokos alkohol
- 7 dl hideg víz
- 6 szem szegfűszeg
- 1 darab fahéj
- 3 csésze – kb. 7,5 dl – cukor
- 0,5 szál vanília rúd

Elkészítés
A diókat kesztyűben négybe vágjuk, majd egy nagy, jól záródó üvegbe tesszük. Az alkoholt összekeverjük a vízzel – az arányok változhatnak attól függően, ki, mennyire szeretnék alkoholosra -, majd a dióra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, szegfűszeget és vanília rudat, s összekeverjük egy fakanállal. Lezárjuk az üveget, s jól összerázzuk. Napos helyre tesszük. Amíg a cukrot nem sikerül elolvasztanunk benne, addig minden nap rázzuk össze, utána már elég kb. 2 hetente összerázni. Október 31-én kinyitjuk az üveget, kiszedünk belőle minden darabos dolgot, a likőrt pedig gézen vagy tüllön keresztül tiszta, jól záródó üvegekbe töltjük. Jótékony hatása, segít az emésztésben, a vérnyomásban. 


4 megjegyzés:

  1. Szép történet, nem hallottam még.
    Nálunk is ma kerül üvegbe a dió. Már ha hajlandó leszek végre kimenni a tárolóba üvegért. ... Na, megyek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez egy nagyon aranyos történet és nem ismerik túl sokan Magyarországon.
      Remélem, már meg vannak az üvegek! ;-) :-)

      Törlés
  2. Imádom ezeket az édes kis történeteket.Én az olíváról tudok az olaszok ámulva hallgatták.:))
    Nocino van itthon ugy hogy este majd iszom az egészségedre!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vica, Örülök, hogy tetszett a kis történetem! Nagyon szerettem hallgatni amikor megismerkedtem vele.
      Elkérhetem privátban az olíva történetét? Nagyon érdekelne! A cím: rozmaringescsokolade@gmail.com
      Előre is köszönöm!

      Törlés