2012. november 10., szombat

Brandys gesztenye krémleves pirított fenyőmaggal

Tovább folytatódik a konyhámban a "gesztenye-parádé", hiszen gesztenyéből sosem elég. Annyira sokarcú, s minden, ami készül belőle annyira finom, hogy jelenleg még nem látom hol van a gesztenye ötletsorozat vége.
Most jöjjön egy különleges leves, ami nem édes, ahogy azt már megszokhattuk a gesztenye levestől, de nagyon-nagyon finom.

BRANDYS GESZTENYE KRÉMLEVES PIRÍTOTT FENYŐMAGGAL


Hozzávalók - kb. 4 személyre -
- 30 dkg főtt gesztenye
- 1 l alaplé
- 1 db. apróra vágott szárzeller
- 1 db. nagy alma fele
- 2 ek. brandy
- 6 dkg vaj
- 2 ek. barna cukor
- 1 dl tejszín
- só, bors

Elkészítés
Vagy vegyünk egy csomag előfőzött gesztenyét, vagy pedig a 30 dkg gesztenyének bevágjuk a tetején, s kb. 20 perc alatt közepes lángon megfőzzük és megpucoljuk őket.
Ezután a húslevesbe beletesszük a gesztenyéket és az apróra vágott szárzellert, s elkezdjük főzni 20 percig. Eközben az almát megpucoljuk, felszeleteljük és a vajon a barna cukorral megkaramellizáljuk, majd ezt is a leveshez tesszük. Amikor eltelt a 20 perc, kézi botmixerrel összepépesítjük és hozzáadjuk a brandyt. Kb. 5 percig főzzük, hogy az alkohol nagy része elpárologjon belőle. Ha eltelt az 5 perc, elzárjuk alatta a tüzet, s folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tejszínt. Ekkor beleteszünk ízlés szerint borsot – én kb. 1 bő késhegynyit szoktam -, s megkóstoljuk kell-e bele egy kevés só.
Pirított fenyőmaggal tálaljuk – ha jobban ki akarjuk hozni a fenyőmag ízét, nagyon kicsit sózzuk és borsozzuk meg, s öntsünk hozzá egy kevés olíva olajat, majd így pirítsuk meg -. 

5 megjegyzés:

  1. Ha én megfőzök 30 deka gesztenyét, akkor meg is eszem. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, drága MJ, pont ez a cél, mármint, hogy minden elfogyjon ripsz-ropsz :-D! Ha egy fő végzi ki,hát egy fő, ha hagy másoknak is, akkor rendes ember! :-D

      Törlés
  2. Szia, segítséééég, ez karácsony estére ponjó lenne, viszont hol lehet előfőzött gesztenyét kapni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, itt a segítséééééég :-D!!!!!! Auchan, Tesco, s szerintem a Metróban is! :-D

      Törlés
  3. Juhhúú, nagynagyhála, meg köszönet, meg boldogkarácsonyt! :)

    VálaszTörlés