2013. január 16., szerda

Kókusztejes sütőtökkrémleves

Még mindig tél, s még mindig az igazi túlélő íz, a sütőtök. Mindamellett, hogy nagyon egészséges, nagyon finom is. S tényleg valamiféle pikáns és különleges ízvilágot csempész a szürke hétköznapokban, hogy a gyönyörű, narancssárga színéről már ne is beszéljek.
Jöjjön tehát egy újabb gyöngyszem erre a zöldségre komponálva, most egy leves.

KÓKUSZTEJES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES 


Hozzávalók
- 85 dkg sütőtök
- ¾ db. narancs leve
- 1 ek. vaj
- 1 db. kisebb vöröshagyma
- 2,5 ek. barna cukor
- 1 l húsleves lé – akár kockából készült is lehet –
- 1,6 dl kókusztej – 1 doboz -
- 1,5 ek. cointreau
- só, bors, szerecsendió
- 0,5 ek. balzsamecet 

Elkészítés
A tökös darabokra vágjuk és 200 fokos sütőben puhára sütjük. Amíg sül, addig a hagymát apró darabokra vágjuk és a vajon megpároljuk. Amikor már megpuhult, hozzáadjuk a barna cukrot és enyhén karamellizáljuk. Ekkor hozzáadjuk a húslevest, pár perc alatt összefőzzük.
Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a héjából kivett és darabokra vágott sült tököt és botmixerrel összepépesítjük.
Beletesszük a cointreau-t, narancslevet, sót, borsot és szerecsendiót, s 1-2 percre visszatesszük a tűzre, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
Végül, kis tűzön, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kókusztejet és pár másodpercig - max. 10 - összefőzzük, s 0,5 ek. balzsamecetet keverünk hozzá, miután már elzártuk alatta a tűzet.
Tálaláskor meglocsoljuk tányéronként 1 tk. balzsamecettel.

1 megjegyzés: