2013. január 19., szombat

Pasta alla Norma

Ahogy Olaszországban szinte mindennek, ennek a tésztának is több, egymástól szinte teljesen független története van. 
Amit én legelőször hallottam egy szicíliai barátomtól - hiszen ez a tészta Szicíliában honos -, azért nyerte meg a tetszésem, mert egyformán jeleníti meg az ország északi és déli részét is. 
S akkor a történet: 1831. december 26-án debütált a milánói Scala-ban Vincenzo Bellini, Catania egyik legismertebb zeneszerzőjének,  "Norma" című zenei darabja. A főszereplő a híres szoprán, Giuditta Pasta volt. A darab végén a szerelmesen egyesültek a halál órájában. 
Tudni kell, ahogy egész Olaszországban, úgy Szicíliában is, a zene mindig igyekszik kapcsolódni egy másik szenvedélyhez, a jó ételhez. Így, míg Milánóban ünnepelték a színházi eseményt, addig Cataniában elkészült az első "Pasta alla Norma", ezzel ünnepelve Bellini sikerét egy tökéletes étellel. 

Ez a tészta az egyik legegyszerűbb, s számomra majdnem a legfinomabb olasz tészta. Valamint, pont ideális olyan napokra, amikor az ember úgy elalszik, hogy majdnem ebédidőben ébred fel - ahogy én ma :-D -, ugyanis kb. fél óra alatt kész van.

PASTA ALLA NORMA


Hozzávalók - 3-4 személyre - 
- 1 doboz - 450 gr - penne rigate - lehetőleg Barilla -
- 400 gr dobozos, egész paradicsom - ez általában 1 doboz -
- kiváló minőségű extra szűz olíva olaj
- 1 doboz ricotta - végső esetben cottage chees -
- 1 marék friss bazsalikom levél durvára tépkedve
- só, bors
- 0,5 db. hagyma apró kockára vágva
- 1 db. közepes padlizsán kockára vágva

Elkészítés
A tésztát enyhén sós vízben feltesszük főni. 
A padlizsánt kevés olajon enyhén megsütjük, majd kéztörlő papírra tesszük, hogy felszívja az olajat. Majd egy kevés olajon megpároljuk a hagymát. Hozzá öntjük a paradicsom konzervet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd szétnyomkodjuk a paradicsomokat. Pár percig főzzük, amíg a mártás nem lesz egy kicsit testes.  Majd ezután hozzáadjuk a megfőtt, lecsöpögtetett tésztát - ne feledjük, a tésztát ne főzzük szét, hanem "al dente" állagúra főzzük, ez a Barilla penne rigate esetében max. 11 perc -. Kicsit elkeverjük, majd elzárjuk a tüzet alatta. Ekkor belekeverjük a padlizsánt, a ricotta felét és a durvára tépkedett bazsalikomot, s ha kell, akkor még sózzuk és borsozzuk. Tálaláskor mindent tányért megszórunk még ricottával. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése