Elteltek az ünnepek és átléptünk az új évbe, ezek mind magukkal hozzák a hihetetlen nagy családi, baráti étkezéseket, legtöbb esetben jó, magyaros fogásokkal, amiktől néhány napon belül úgy érezzük, szétdurranunk a nap bármelyik pillanatában. Legalábbis én.
Ilyenkor esik jól egy könnyű, igazán citrusos krémleves.
POMELO KRÉMLEVES ÉDES TOJÁSFEHÉRJE HABBAL
Hozzávalók - 3-4 személyre -
- 2 db. lehetőleg tanyasi tojás
- 1 ek. liszt
- 1 ek. vanília pudingpor
- 3+2 ek. cukor
- 2,5 dl tej + 3 dl
- 0,5 db. pomelo vékonyan pucolt
héja
- 1,5 dl pomelolé - ez nagyjából 1 db. pomelo leve, de ha kicsivel több lesz, az sem baj -
- 1 kk. vanília eszencia
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk
sárgájára és fehérjére. A fehérjét 2 púpos ek. cukorral kemény habbá verjük, s
betesszük a hűtőbe. Majd a pomelo héját - igyekezzünk úgy megpucolni, hogy a
héján ne legyen fehér rész, mert az megkeseríti a levest - és a 2,5 dl tejet
összeforraljuk. Amíg a tej forr, addig összekeverjük a tojás sárgáját, a
lisztet, pudingport, a vanília eszenciát, 3 ek. cukrot, a pomelo levét, majd
a tej alatt levesszük a lángot és folyamatos keverés közbe hozzáöntjük a
masszát. 1-2 perc keverés után elég sűrű lesz, s ekkor felöntjük a maradék 3 dl
tejjel. Ha gondoljuk, itt kivehetjük a pomelo héját, de én benne szoktam
hagyni. Majd kb. 10 percig közepes lángon főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor
egy evőkanállal a habot belekanalazzuk a levesbe, s elzárjuk alatta a tüzet.
Imádjuk a pomelót, de ilyen formában felhasználni - erre még sosem gondoltam - és tetszik nagyon! Köszönet a szuper ötletért! :)
VálaszTörlésNagyon szívesen, készítsd el és fogyasszátok egészséggel...esetleg oszd meg velem légyszi, hogy ízlett, kíváncsi lennék rá. Köszi!
Törlés