2013. január 9., szerda

Pomelo krémleves édes tojásfehérje habbal

Elteltek az ünnepek és átléptünk az új évbe, ezek mind magukkal hozzák a hihetetlen nagy családi, baráti étkezéseket, legtöbb esetben jó, magyaros fogásokkal, amiktől néhány napon belül úgy érezzük, szétdurranunk a nap bármelyik pillanatában. Legalábbis én.
Ilyenkor esik jól egy könnyű, igazán citrusos krémleves.

POMELO KRÉMLEVES ÉDES TOJÁSFEHÉRJE HABBAL


Hozzávalók - 3-4 személyre -
- 2 db. lehetőleg tanyasi tojás
- 1 ek. liszt
- 1 ek. vanília pudingpor
- 3+2 ek. cukor
- 2,5 dl tej + 3 dl
- 0,5 db. pomelo vékonyan pucolt héja
- 1,5 dl pomelolé - ez nagyjából 1 db. pomelo leve, de ha kicsivel több lesz, az sem baj - 
- 1 kk. vanília eszencia

Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk sárgájára és fehérjére. A fehérjét 2 púpos ek. cukorral kemény habbá verjük, s betesszük a hűtőbe. Majd a pomelo héját - igyekezzünk úgy megpucolni, hogy a héján ne legyen fehér rész, mert az megkeseríti a levest - és a 2,5 dl tejet összeforraljuk. Amíg a tej forr, addig összekeverjük a tojás sárgáját, a lisztet, pudingport, a vanília eszenciát, 3 ek. cukrot, a pomelo levét, majd a tej alatt levesszük a lángot és folyamatos keverés közbe hozzáöntjük a masszát. 1-2 perc keverés után elég sűrű lesz, s ekkor felöntjük a maradék 3 dl tejjel. Ha gondoljuk, itt kivehetjük a pomelo héját, de én benne szoktam hagyni. Majd kb. 10 percig közepes lángon főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor egy evőkanállal a habot belekanalazzuk a levesbe, s elzárjuk alatta a tüzet. 

2 megjegyzés:

  1. Imádjuk a pomelót, de ilyen formában felhasználni - erre még sosem gondoltam - és tetszik nagyon! Köszönet a szuper ötletért! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, készítsd el és fogyasszátok egészséggel...esetleg oszd meg velem légyszi, hogy ízlett, kíváncsi lennék rá. Köszi!

      Törlés