DATOLYÁVAL TÖLTÖTT MAKRÉLA
Hozzávalók
- 50 dkg makréla – ez 2 db. –
- 5 dkg liszt
- 3,8 dkg szeletelt mandula
- kb. 8 db. közepes méretű datolya
- 1 kisebb tojás sárgája
- 0,5 tk. cukor
- 2 kk. reszelt gyömbér
- 15 gr. vaj
- 3 ek. olíva olaj
- só, bors
- 2 dl. víz
Elkészítés
A lisztet enyhén sós vízben – 1
dl. – a cukorral elkezdjük főzni a legkisebb gázrózsa kis lángján egy vaslapon,
hogy mindenhol egyformán főjön. Folyamatos keverés mellett kb. 5 percig főzzük,
amíg nem lesz „krém” állagú. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat
és hagyjuk kihűlni. A mandulaszeleteket 160 fokra előmelegített sütőben néhány
perc alatt aranybarnára sütjük úgy, hogy minden szelet barna legyen. Ha kész,
kézzel összemorzsoljuk durvára.
Amikor a liszt kihűlt,
belekeverjük a tojás sárgáját, 1 kk. reszelt gyömbért és fokozatosan hozzáadjuk
a mandulát. Ekkor már kemény, formálható masszát kell kapnunk.
A datolyákat kimagozzuk, s egy
kávéskanállal megtöltjük őket a masszával és a makrélákba helyezzük őket.
(Ha fagyasztott makrélát veszünk,
annyi csak a dolgunk vele, hogy kiolvasztjuk, egy kicsit átmossuk a belsejét, s
ha nincs végig vágva, akkor végigvágjuk a halat. Ha frisset veszünk, akkor
kibelezzük és alaposan átmossuk a halakat.)
Ha megtöltöttük a makrélákat és
még marad egy kevés massza, s még a halban is van hely, akkor beletömjük a
halba a masszát.
Ez után fogpiszkálóval
összetűzzük őket.
Az olíva olajat összekeverjük egy
kevés sóval, a maradék 1 kk. reszelt gyömbérrel és 1 késhegynyi őrölt borssal,
s bekenjük vele a halak mindkét oldalát. Egy nagy üvegtálba tesszük őket, 1 dl
vizet öntünk alájuk és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy a
tálat lefedjük alufóliával.
Kb. 20 perc múlva az alufóliát
eltávolítjuk, s a halakat még tovább sütjük 20 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése