Aki ismer személyesen tudja, nem vagyok anyuka, sőt, még kismama sem. Viszont, a barátnőim döntő hányada már anyuka, s tudom, milyenek az első napok, hetek, hónapok, amikor az apró kis emberkék a világra jönnek, s bár ők csak kíváncsian merednek a világra két alvás között, az anyukáknak ennél sokkal összetettebb és forgalmasabb ez az időszak.
Hiszen már az idézet is mondja:
"A
döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez nem mérhető: örök időre
vállalod, hogy a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött."
A Virtuális Babaköszöntő, angolul „Baby Shower“
főleg Amerikában létező, néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti
körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére.
Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan
ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden
családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények,
italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk,
Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“,
amit a leendő keresztszülők vittek az újdonsült édesanyának. A komatálban erőt,
egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál
tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve, hogy semmi
ártalmas nem került bele. Másrészt, ezzel is tehermentesítették az anyukát,
hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat,
különösen, ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…
A mindennapi főzés a gyermekágyas időszakban még
olyan tapasztalt konyhatündérek esetében is nehézségekbe ütközhet, mint Flatcat
Gabriella (http://flat-cat.hu), Ildinyó (http://ildinyo.blogspot.co.uk/),
Frau Paprika (http://imbisz.blogspot.co.uk) vagy
Lilhajni - ez a saját megjegyzésem: AZ ÉN DRÁGA HAJNIBAJNI BARÁTNŐM :-D - (http://lilahajni.blogspot.hu) gasztrobloggerek, akik nemrégiben hozták/fogják
majd világra hozni kisbabájukat. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel
kényeztetik el az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan
elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is
és a mamáknak is.
S kik és mivel veszünk részt ebben a virtuális látogatásban?
Erika
http://dublinfelettazeg. blogspot.co.uk/ frittata fetával és
paradicsommal
Kriszta
http://vaniliaakonyhaban. blogspot.co.uk/ zellerkrémleves
karamellizált körtével és gorgonzolával
Ami
http://www.colorsinthekitchen. com/ karamellizált
édeskömény pirítóson, brie sajttal
Gabi
http://rakottkert.blogspot.hu/ krémes polenta édesköménnyel,
buggyantott tojással
Anikó
http://coffeinmentes.blogspot. co.uk/ póréhagymás
krumplikrémleves pirított shitake gombával
Alíz selectfood.blogspot.com lazacos, kecskesajtos spenóttekercs
Sarolt http://naspolyakonyha.blogspot.hu/ mézes-mazsolás kuszkusszal töltött sült alma
Végül pedig én, az alábbi tradicionális észak-olaszországi recepttel:
SÜTŐTÖKÖS-MASCARPONES RISOTTO
Hozzávalók - 2 személyre -
- 20 dkg Carnaroli rizs
- 5 dkg friss, reszelt parmezán
- 25 gr vaj
- 1 db. kis fej hagyma, apróra vágva
- 15 dkg sütőtök nyersen, megpucolva, kimagozva és kockára vágva
- 0,5 l alaplé
- 1,25 cl száraz, fehérbor - opcionális jelen esetben, nem kismamáknak kötelező :-) -
- 2 púpos ek. mascarpone
- só, bors, kevés olaj
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk. Félidőnél hozzáadjuk a kockára vágott tökdarabokat, s kb. 10 percig pároljuk együtt a hagymával, amíg a tök meg nem puhul. Majd hozzáadjuk a rizst, s kb. újabb 10 percig előpirítjuk a rizst. Beleöntjük a bort, s kb. 2-3 percig főzzük, amíg az alkohol elpárol belőle. Ekkor felöntjük a levessel - szinte mind kell bele, de a lényeg az, hogy a leves bőven kétszerese legyen a felöntött tartalomnak -, lefedjük a fazekat, s elkezdjük főzni. Kettő perccel a főzés vége előtt - a zacskóra rá van írva a főzési idő - levesszük a fedőt, elzárjuk a tüzet, belekeverjük a parmezánt, majd a mascarponet, megkóstoljuk, s ha kell bele só, vagy esetleg hiányolunk egy kis fehér borsot, akkor adunk hozzá, s lefedjük a fazekat. A meleg gőz a maradék időben - kb. 2-4 perc - pont jóra fogja puhítani a rizst.
Nagyon szépen köszönöm én is! Ez nagyon megható és nagyon kedves dolog volt. :) Nagyon jó kis finomságok készültek nekünk. :)
VálaszTörlésAnnamari, ez fantasztikusan néz ki! Én nagyon szívesen most azonnal megkóstolnám! De tudod mit? Inkább megfőzöm hamarosan...... Köszönök mindent!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, igazán kedvesek vagytok!:))
VálaszTörlésLányok, nagyon szívesen tettem! Hiszen valóban az élet legszebb oldalán álltok, amikor egy pici kis fehér papírt kell megtöltenetek sok értékes tartalommal. Adtok a világnak egy maradandó darabot magatokból. Sok örömet, boldogságot és egészséget kívánok minden babának, mamának és papának!
VálaszTörlésRemélem, sikerült eltalálnom az ízléseteket, s pár kellemes percet szerzek vele nektek, amikor fogyasztjátok!
Jó étvágyat hozzá! Millió szeretettel küldöm nektek!