2013. február 3., vasárnap

Édeskömény krémleves mandarinnal és balzsamecettel

Az édeskömény mindamellett, hogy nagyon egészséges, nagyon finom is. Ehető nyersen, főzve, sütve, kinek éppen mihez támad kedve.
Most egy finom levest ajánlok, ahol társul ehhez a nem mindennapi zöldséghez egy kis mandarin és balzsamecet is. Az ötletet a kedvenc szicíliai salátám adta, melyet hamarosan megosztok majd itt, a blogon is. 
Pillanatok alatt kész van, s különleges íze szerintem mindenkinek ízleni fog.

ÉDESKÖMÉNY KRÉMLEVES MANDARINNAL ÉS BALZSAMECETTEL


Hozzávalók
- 3+3 dkg vaj
- 2 szál vékony újhagyma
- 1 púpos ek. nádcukor
- 2 db. édeskömény - 1,5 db. felkockázva, 0,5 db. vékonyan felszeletelve -
- 2 db. mandarin leve
- 1 db. mandarin gerezdjei lehártyázva
- 1,2 l alaplé
- 0,5 tk. balzsamecet
- 1 ek. cointreau
- só, bors
- marinád: só, bors, 0,5 db. mandarin leve, 1 tk. olíva olaj

Elkészítés
3 dkg vajat felolvasztunk, vékonyra karikázzuk a hagymát, s enyhén megpároljuk. Majd hozzáadjuk a cukrot, s pár perc alatt megkaramellizáljuk a hagymát. Ezután a 1,5 db. édesköményt felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához és lekeverjük benne. Felöntjük az alaplével, s beletesszük a mandarin levét és a lehártyázott mandarinszeleteket. Lefedve addig főzzük, amíg az édeskömény megfő - kb. 20 perc -. Ezután botmixerrel összepépesítjük, s megkóstoljuk. Ha kell bele só és bors, teszünk bele. Következő lépésként hozzáadjuk a cointreaut és a balzsamecetet, s kb. 2 percig főzzük. Elzárjuk alatt a tüzet, s a maradék vajat is hozzákeverjük, hogy szép fényes legyen.
A 0,5 db. édesköményt vékonyan felszeleteljük. Egy tálba összekeverjük a 0,5 db. mandula levét, az 1 tk. olíva olajat, sót és borsot, majd ráöntjük az édeskömény szeletekre.
Tálaláskor a leves tetejére helyezünk egy kevés marinádos édesköményszeletet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése