Az édeskömény mindamellett, hogy nagyon egészséges, nagyon finom is. Ehető nyersen, főzve, sütve, kinek éppen mihez támad kedve.
Most egy finom levest ajánlok, ahol társul ehhez a nem mindennapi zöldséghez egy kis mandarin és balzsamecet is. Az ötletet a kedvenc szicíliai salátám adta, melyet hamarosan megosztok majd itt, a blogon is.
Pillanatok alatt kész van, s különleges íze szerintem mindenkinek ízleni fog.
ÉDESKÖMÉNY KRÉMLEVES MANDARINNAL ÉS BALZSAMECETTEL
Hozzávalók
- 3+3 dkg vaj
- 2 szál vékony újhagyma
- 1 púpos ek. nádcukor
- 2 db. édeskömény - 1,5 db. felkockázva, 0,5 db. vékonyan felszeletelve -
- 2 db. mandarin leve
- 1 db. mandarin gerezdjei lehártyázva
- 1,2 l alaplé
- 0,5 tk. balzsamecet
- 1 ek. cointreau
- só, bors
- marinád: só, bors, 0,5 db. mandarin leve, 1 tk. olíva olaj
Elkészítés
3 dkg vajat felolvasztunk, vékonyra karikázzuk a hagymát, s enyhén megpároljuk. Majd hozzáadjuk a cukrot, s pár perc alatt megkaramellizáljuk a hagymát. Ezután a 1,5 db. édesköményt felkockázzuk, hozzáadjuk a hagymához és lekeverjük benne. Felöntjük az alaplével, s beletesszük a mandarin levét és a lehártyázott mandarinszeleteket. Lefedve addig főzzük, amíg az édeskömény megfő - kb. 20 perc -. Ezután botmixerrel összepépesítjük, s megkóstoljuk. Ha kell bele só és bors, teszünk bele. Következő lépésként hozzáadjuk a cointreaut és a balzsamecetet, s kb. 2 percig főzzük. Elzárjuk alatt a tüzet, s a maradék vajat is hozzákeverjük, hogy szép fényes legyen.
A 0,5 db. édesköményt vékonyan felszeleteljük. Egy tálba összekeverjük a 0,5 db. mandula levét, az 1 tk. olíva olajat, sót és borsot, majd ráöntjük az édeskömény szeletekre.
Tálaláskor a leves tetejére helyezünk egy kevés marinádos édesköményszeletet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése