2013. március 10., vasárnap

Dolce al limone di Mamma Agata - Mamma Agata citromos tortája

Tavaly megérkezett Mamma Agatatól a szakácskönyve, egy héttel ezelőtt pedig egy kedves, Salernoban élő barátnőm hozott nekem jó néhány citromot Amalfiból.
Minden adott volt tehát ahhoz, hogy elkészítsem ezt a nem mindennapi citromos süteményt. Ha múltkor a Tonka babos házi csokoládépudingra azt mondtam, hogy viszlát tél, hello tavasz, erre a sütire azt mondom, viszlát tavasz, hello nyár :-D. 
Természetesen, elkészíthető hazai citrommal is, de igyekezzünk puhákat, érettebbeket választani, hogy ne legyen annyira savanyú, ugyanis az amalfii citrom nem olyan nagyon-nagyon savanyú, mint ami nálunk kapható. 
A torta történetéhez hozzá tartozik, hogy az akkor még egészen fiatal Mamma Agata receptjei közül az akkori kor álom férfije, Humprey Bogart is szívesen evett az amalfii forgatások idején, olyannyira, hogy a messze nem édes szájú sármőrnek gyorsan a kedvencévé is vált...a torta :-).

DOLCE AL LIMONE DI MAMMA AGATA/MAMMA AGATA CITROMOS TORTÁJA


Hozzávalók - 22x15-ös, középen lyukas kuglófformához, ami nem lesz teljesen tele - 
- 20 dkg cukor
- 17 dkg vaj - + egy kevés a forma kikenéséhez -
- 3 db. közepes tojás
- 1 db. nagy + 1 db. kicsi amalfii citrom reszelt héja - ez nálunk 2 db. nagy citromot jelent - 
- 1 csipet só
- 20 dkg liszt - a legjobb a az olasz "00"-s - 
- 1 zacskó - 12 gr - sütőpor
- 84 ml 3,6%-os tej
- 3 dkg apróra vágott mogyoró vagy mandula
Limonádéöntethez
- 2 dl víz
- a fenti citrommennyiség leves
- 5,5 ek. cukor

Elkészítés
Miközben a sütőt 175 fokra melegítjük, kétkaros robotgépbe - legjobb, ha nem mi tartjuk a keverő részt, mert adagonként kell beletenni a hozzávalókat - belekockázzuk a vajat, s 2 percig hagyjuk, hogy habosra keveredjen - ez idő alatt lereszelhetjük a citrom héját -. Majd egyesével hozzáadjuk először a tojásokat, majd a sót és végül a citrom héját, s hagyjuk ismét, hogy jól összekeveredjen. 
Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a masszához öntjük a felét, s utána rögtön a tej felét. Kis idő múlva a maradék lisztet is hozzáöntjük, s végül a tejet. 1-2 percig hagyjuk, hogy összekeveredjen, majd elzárjuk a robotgépet. Fakanállal egyszer-kétszer alaposan átkeverjük. 
Kikenjük a formát vajjal, s megszórjuk liszttel, aminek a maradékát kiöntjük a formából. Csak annyi maradjon benne, amennyi megtapad a vajon. Beleöntjük a masszát, s kb. 40-45 perc alatt megsütjük - nagyon sok függ a sütőtől is, de az a lényeg, hogy a külseje megbarnuljon, de ne égjen meg -. A forma kb. majdnem a feléig lesz masszával, de ne ijedjünk meg, a sütőportól szépen meg fog magasodni. Nagyon fontos, hogy a sütő ajtaját az első 30 percbe semmiképp ne nyissuk ki. Ha üveges a sütőajtó, akkor a folyamat végéig egyáltalán ne, de ha nem üveges, akkor 30 perc után egy pillanatra benézhetünk, hogy milyen a sütemény színe. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol megsült-e a torta, mielőtt kivennénk a sütőből. 
Ez idő alatt elkészítjük a limonádét úgy, hogy minden összetevőt összekeverünk egy kancsóban, hogy utána könnyebben a süteményre tudjuk önteni.
Amikor kész a sütemény kivesszük a sütőből, s megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután, még a formában, a ráöntünk a limonádéból annyit, amennyit beszív a sütemény. Ezt 10 perc múlva megismételjük, majd újabb 10 perc múlva ismét. Eddigre már a limonádé bő felének el kell fogynia, de inkább a háromnegyedének. Ekkor már elég szottyos lesz a torta. Egy tányérra óvatosan kiborítjuk a tortát, s még a tetejére is öntünk a limonádéból annyit, amennyire úgy gondoljuk, hogy nekünk kellően szottyossá teszi a tortát. 
Majd a mogyorót vagy mandulát apróra vágjuk, s megszórjuk vele a torta tetejét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése