Sokat gondolkodtam, hogy édes vagy sós húsvéti finomság legyen amit hozok, de annyi édeset találtam mindenhol a neten, hogy úgy gondoltam, legyen egy kis sós is.
Ez a finomság nem hiányozhat az olasz asztalokról Húsvét idején. Aki teheti, mángolddal készítse, azzal az igazi.
EZZEL SZERETNÉK KELLEMES HÚSVÉTOT KÍVÁNNI MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK, S PERSZE IGÉNY SZERINT LOCSOLÓKAT IS A LÁNYOKNAK :-)!
TORTA PASQUALINA
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 80 ml olívaolaj + pár evőkanál a tészta kenéséhez
- 1 db. hagyma apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 60 dkg spenót (vagy mángold) megtisztítva
- 50 dkg ricotta
- 10 dkg reszelt parmezán
- 6 db. tojás
- 1-1 evőkanál friss petrezselyem és majoranna aprítva
Elkészítés
A leveles tésztát kinyújtunk
1 mm vastagra, melyet 4-4 rétegben használunk a torta alsó és a felső részén.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, dinszteljük meg
rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a megtisztított, csíkokra vágott
spenótot, pároljuk 2 percig, amíg összeesik. Húzzuk le a tűzről és hűtsük ki.
Ha kihűlt, kézzel nyomkodjuk ki belőle a nedvességet és ha szükséges vágjuk
kisebb darabokra a spenótleveleket, hogy a ricottával egyenletesen el tudjuk
majd keverni.
Egy keverőtálban villával keverjük össze a ricottát, spenótot,
zöldfűszereket, a reszelt sajtot és adjunk hozzá 2 felvert tojást. Sózzuk,
borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olívaolajjal kenjünk ki egy 20 cm
átmérőjű kapcsos tortaformát. Lisztezzük meg a nyújtódeszkát és egy
tésztagombócot is, és nyújtsuk 1 mm vastagságúra, majd helyezzük a tortaforma
aljába úgy, hogy a tészta túlnyúljon a forma peremén (ezt a tésztát kell majd a
tetejére visszahajtani). Olajozzuk be a tészta tetejét és ismételjük meg a
műveletet további 4 réteg tésztával.
Kanalazzuk a ricottás keveréket a tésztára. Egy evőkanállal csináljunk
4 mélyedést a töltelékbe, ezekbe óvatosan üssük bele egyesével a tojásokat
(nyersen!).
Amikor kész, elkezdjük a tésztarétegeket egymásra helyezni, s mint az
előzőekben, itt is minden réteget megkenünk olívaolajjal. Amikor elfogyott a
tészta, éles késsel levágjuk a peremen túllógó rétegeket és szorosan
visszahajtjuk a széleket, hogy lezárjuk az oldalát. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd kicsit beolajozzuk és megkenjük tojással. 45-50 perc alatt szép aranyabarnára sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, langyosan felszeleteljük, így a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése