Régen nem sütöttünk-főztünk már, de most igyekszem mindenkit kárpótolni a legfinomabb citrussalátával, amit valaha ettem.
Pillanatok alatt elkészül, s az édeskömény ánizsos ízének köszönhetően, kivételes ízvilága van.
SZICÍLIAI ÉDESKÖMÉNYES CITRUSSALÁTA - A LEGJOBB SALÁTA, AMIT VALAHA ETTEM
Hozzávalók - 2-3 személyre -
- 1 közepes édeskömény vékony szeletekre vágva – a torzsája és
a szára nélkül –
- 1 db. narancs: 0,5 db. narancs leve, 0,5 db. narancs héja és
fehér része nélkül apró darabokra vágva, 0,5 db. narancs héja fehér rész nélkül
- 1 db. kisebb mandarin gerezdekre szedve
- 1,5 db. mandarin leve
- 1 púpos ek. fenyőmag megpirítva
- 1 púpos ek. mazsola 10 percig vízbe áztatva majd lecsepegtetve
- 0,5 db. citrom héja fehér rész nélkül
- 1 ek. citromlé
- 1,5 ek. minőségi olíva olaj
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 1 tk. mézes almaborecet
- só
- 1 lapos késhegynyi bors
Elkészítés
A felszeletelt édesköményt egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a
pirított fenyőmagot, mazsolát, apróra vágott narancsot, mandaringerezdeket.
Majd elkészítjük az öntetet. A narancsléhez hozzáadjuk a
citromlevet, mandarinlevet, sót, borsot, olajat és almaborecetet, majd
habverővel – akár gépivel – addig verjük, amíg olyan állagú nem lesz, mint a
majonéz. Ekkor az öntetet az édesköményre öntjük, s jól összekeverjük. Kis
ideig, kb. 10 percig állni hagyjuk.
Ez idő alatt a narancs és a citrom héját vékony szeletekre
vágjuk, megszórjuk kakukkfűvel és összekeverjük.
Tálaláskor a salátára öntünk az öntetéből, majd megszúrjuk a
kakukkfüves narancs-és citromhéjjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése