2012. február 11., szombat

Mediterrán hangulatú bazsalikomos zöldborsókrémleves szerecsendiós parmezán ropogóssal - Dolce Vita-az én (íz)világom (és egy díj )

Ismét színt viszünk a hétvégébe. Ezúttal a zöldet. Üde zöldet. A tavasz színét, amikor éledni kezd a természet. Ez a leves kiváló főétkezéshez, de én este, olvasás közben is nagyon szeretem. Kellemes illat, kiváló íz, emlékek sokaság. 

MEDITERRÁN HANGULATÚ BAZSALIKOMOS ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES SZERENCSENDIÓS PARMEZÁN ROPOGÓSSAL - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók
- 40 dkg zöldborsó
- 2 púpos ek. darabolt bazsalikom
- 1 db. közepes fej hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek. vaj
- 1,5 ek. citromlé
- 1+1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 7 dl alaplé
- 1,5 dl tejszín
- só, bors
- olaj a ropogós sütéséhez
- reszelt parmezán a ropogóshoz

Elkészítés
A vajat felmelegítjük és az apróra vágott hagymát megpároljuk benne. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, borsót és bazsalikomot, s néhány perc alatt összepároljuk.
Felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, hozzáadunk 1 késhegynyi szerecsendiót és kb. 10 percig főzzük.
Ez idő alatt elkészítjük a ropogóst. Egy kevés olajat megmelegítünk, a reszelt parmezánt összekeverjük az 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval – vagy lehet többel is -, s tetszőleges formájúk, kb. fél cm magas halmokat rakunk az olajba. Megvárjuk, amíg a parmezán kicsit összeolvad majd óvatosan egy lapáttal kihúzzuk az olajból és hagyjuk kihűlni.
Mire elkészülünk a ropogóssal, kb. a levest is lehet folytatni. Kézi botmixerrel összeturmixoljuk és apró lyukú szitán átpaszírozzuk. Visszatesszük kis tűzre, s hozzáadjuk a tejszínt. Épp, hogy elkezdjen forrni a leves, megkóstoljuk, ha kell még bele valami, teszünk bele, majd elzárjuk alatta a tüzet és parmezán ropogóssal tálaljuk. 

Lilahajnal Hajnitól díjat kaptam, egy nagyon kedves díjat
PaprikaPaprika blogtársamnak küldöm tovább, hiszen a többiek, akiknek még szerettem volna küldeni, már megkapták

Néhány kérdésre is válaszolni kell:
1. Kedvenc smink kellékem: a neszeszerem...amiben az összes sminkes dolgom van :-)
2. 2011-es trend: számomra a laza, utcai szerelés - farmer, ing, blézer -
3. Kedvenc desszert: változó, jelen pillanatban a Mesélő körte nevű desszertem
4. Kedvenc szín: PIROS minden árnyalata és összetevője
5. Keresztnév: Annamária, Annamari, Anni, utóbbi időben Hajninak köszönhetően egy régi visszatérő: Ancsa
6. Utolsó dal amit meghallgattam: Lara Fabbian: Caruso - megunhatatlan - 
7. Kutya vagy macska: sajnos egyik sem. Panellakásban nem tudok ilyenekben gondolkodni.

1 megjegyzés:

  1. Szia !
    Koszonom szèpen a dijat!
    E'n is imàdom nagyon a zoldborsòlevest, èn tèlen àltalàban szàritott borsòbòl kèszitem, friss sajttal is jò (pèldàul philadelphia) egy kanàllal teszel a tetejère!
    Ciao!

    VálaszTörlés