2012. február 8., szerda

Mesélő körte - Dolce Vita-az én (íz)világom

Ez a desszert mindent visz, hogy őszinte legyek!
Fél óra alatt kész van, s benne van a mediterrán ősz-tél minden színe, íze, illata. Érzeni lehet a hideg szél fújását, a száraz levél sercegését a lábunk alatt, a meleget adó tüzes vörösbor zamatát, a barátok halk nevetgélését a pattogó kandallótűz előtt. Ez a recept minden melegséget magában hordoz, ami a zord időjárásban elrepíthet bennünket egy olyan kontinensre, ahol még a tél is tartogat szépségeket. S a mascarpone?! Ami megtöri az egész kompozíciót, s az őszből télbe érve, havas völgyekbe érkező hegyeket idéz az emlékezetünkbe. 
Nálam ez a szerelem!!!!!!

MESÉLŐ KÖRTE - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók – 2 személyre –
- 2 db. körte megpucolva, félbe vágva és a magházát kivájva
- 1 dl víz
- 1 lapos kk. fahéj
- 2 késhegynyi őrölt kardamom
- 2 db. szegfűszeg
- 1,5 dl minőségi vörösbor
- 100 gr barna cukor
- 2 ek. narancslé+1 ek. narancslé a mascarpone krémbe
- 2 kk. házi vanília eszencia
- 6 púpos tk. mascarpone
- 2 púpos tk. kandírozott narancshéj apróra vágva

Elkészítés
A bort, a cukrot és a vizet kis lángon feltesszük főni. Amikor a cukor már elolvadt, beletesszük a vanília eszenciát, kardamomot, fahéjat, narancslevet s megvárjuk, amíg felforr. Ekkor beletesszük a körtéket az egyik felükkel, s kb. 6 percenkénti átfordítással bő 30 percig főzzük őket. Utána kiszedjük a körtéket, s kis lángon addig főzzük tovább a fűszeres bort, amíg be nem sűrűsödik.
Közben a mascarpone-ba beletesszük az apróra vágott kandírozott narancshéjat és a narancslevet.
Ha a körték már félig megpuhultak – eltelt a kb. 30 perc -, kivesszük őket, megvárjuk, amíg kicsit meghűlnek, majd a magház helyén lévő lyukba beletöltjük a mascarpone-t, majd rácsorgatjuk a besűrűsödött bort.

3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Húhhh MJ, erre szánjátok rá azt a kis időt amíg elkészül, ez valami istenniiiiiiiiii!!!!!! Szeretni fogjátok, ezt garantálom!

      Törlés
  2. Űűűű...ez bizti kipróbálom! Van valami számodra nálam, majd nézz be, ha lesz időd. :)

    VálaszTörlés