2012. március 11., vasárnap

Brandys nyúlcomb vajmártással és kosaras eperrel

Ezt a francia stílusú ételt annak ellenére, hogy elég bonyolultnak tűnik, nem nehéz elkészíteni, viszont megéri. Ugyanis a nyúlcomb nagyon finom és egészséges, az eper tavaszt idéz, a vajmártás pedig nyarat. Egyszóval ízek és évszakok vidám kombinációja ez az étel.

BRANDYS NYÚLCOMB VAJMÁRTÁSSAL ÉS KOSARAS EPERREL 



Hozzávalók
Brandys nyúlcomb
- 2 db. nyúlcomb
- 2 ek. kakukkfű
- 1 ek. liszt
- 3 ek. olíva olaj
- 1 ek. vaj
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 fej salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. brandy
- 1,5 cl alaplé
- 2 ág rozmaring

Kosaras eper
- fél kg friss eper
- 3 tk.  modenai balzsamecet
- 3-4 ek. zölddió szirup – lehet barna cukor is -
- 1-2 csipet durvára tört bors
- leveles tészta

Vajmártás
- 3,5 dl fehérbor
- 2 kk. salotta hagyma
- 1 ek. fehérbor ecet
- 6 szem fekete bors
- 1 csésze vaj apró darabokra vágva
- 1 ek. ciltromlé
- só és bors

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben a húst sózzuk, borsozzuk és kakukkfüvezzük. Majd ezután forgassuk meg lisztben. Melegítsünk egy serpenyőben olajat, s a hús mindkét oldalát süssük meg benne. Amikor kivettük a húst, kenjük meg mustárral és tegyük félre.
Ugyanabban a tálban, amelyben a húst sütöttük, süssük áttetszőre a hagymát, majd keverjük hozzá a fokhagymát, brandyt, alaplevet, majd lassú tűzön sűrítsük be kicsit. Majd tegyük vissza a nyúlhúst ebbe a tálba, fedjük le alufóliával és 45 percig süssük a sütőben.
Közben készítsük el a vajmártást. Keverjük össze egy tálban a bort, apróra vágott hagymát, borecetet és borsszemeket és forraljuk, amíg a folyadék mennyisége nem csökken a harmadára. Vegyük le alatta a lángot, s darabonként tegyük hozzá a vajat, s minden darabot keverjünk el teljesen, mielőtt az újabb darab vajat beletennénk. Ha az összes vajat beletettük, akkor tegyük bele a citromlevet is. Amikor a vajat tesszük bele, vigyázzunk, ne kezdjen el gyöngyözni az mártás. Ha elkezd gyöngyözni, vegyük le pár pillanatra a tűzről. Erre azért kell figyelni, mert különben kicsapódik a mártásban a vaj.  Ekkor tegyünk bele ízlés szerint sót és borsot.
Végül készítsük el a kosaras epret.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2 mm vastagságúra, s vágjunk belőle pogácsaszaggatóval akkora köröket, amelyek egy muffin formát ¾ részt beterítenek. Tegyünk bele rizst, s süssük meg a sütőben. Ez idő alatt vágjuk apróra az epret, s keverjük össze először a balzsamecettel, majd a borssal, s végül a sziruppal – vagy cukorral -. Ha elkészült a kosár, tegyük bele a szirupos epret. 

3 megjegyzés:

  1. Hahó!Megint van valamim a számodra, örülsz-e neki? :) Majd nézd meg: http://lilahajni.blogspot.com/2012/03/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a nyulat. Csak nálam ki szokott merülni a paletta a paprikásnál, esetleg a fokhagymás nyuszicombnál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod MJ, akkor itt egy újabb, remek lehetőség, hogy bővítsd a receptkönyved! :-)

      Törlés