2012. március 25., vasárnap

Pecorinos medvehagyma leves

A tavasz egyik legfinomabb és legegészségesebb zöldsége a medvehagyma. Számtalan betegséget jól kezel, s mindehhez kiváló íz is társul.
S ezt nem csak hazánkban tudják, hanem Európa szerte mindenhol.
Jöjjön most egy kis mediterrán hangulatú leves belőle, ahogy azt tegnap ígértem. 

PECORINOS MEDVEHAGYMA LEVES - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM 


Hozzávalók
- 10 dkg medvehagyma
- 5 dkg újhagyma
- 5 dkg hagyma - vörös vagy salotta - 
- 1 l alaplé
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. vaj
- 1 púpos ek. liszt
- só, bors, szerecsendió
- 1 púpos ek. reszelt pecorino sajt + valamennyi a pirított kenyérre - parmezánnal helyettesíthető - 
- 1 db. tojás sárgája
- 1 dl tejszín
- 2 szelet pirított kenyér

Elkészítés
A hagymát és az újhagymát apróra vágjuk, s megpároljuk a vajon. Majd hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, s máris hozzáöntjük az alaplevet. Ezután beletesszük a csíkokra vágott medvehagymát és kb. 5 percig hagyjuk főni, hogy kicsit a medvehagyma is megfőjön. Kézi botmixerrel összepépesítjük - szerencsére nem fogja teljesen simára készíteni a levest, a medvehagymát apró darabokra fogja vágni -, majd hozzáadjuk a citromlevet, sót, borsot és szerecsendiót. A sóra vigyázzunk, mert ha húsleves kockából készítjük az alaplevet, akkor az már önmagában is elég sós tud lenni, sózás előtt tehát feltétlen kóstoljuk meg. Ezután beletesszük a pecornio sajtot. A tojás sárgáját összekeverjük a tejszínnel, elzárjuk a leves alatt a tüzet, s fokozatosan, állandó keverés mellett a leveshez keverjük.
A kenyereket megpirítjuk egy olajmentes serpenyőben, majd a tetejére szórjuk a maradék pecorino sajtot. Mivel a sajt nem olvad el, ugyanis ez egy száraz sajt, enyhén olíva olajjal meglocsoljuk a tetejét. 


6 megjegyzés:

  1. Lehet már szedni is? Mert akkor menni kell! :))

    VálaszTörlés
  2. úúúú ez eddig, hogy kerülhette el a figyelmemet?:)Kipróbálom az biztos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hmmmmm.....lehet, ritkán jársz erre :-D? De lényeg, hogy megtaláltad! Próbáld ki, tényleg nagyon finom! S feltétlen számolj be az eredményről!

      Törlés