2012. július 1., vasárnap

Spárgás tagliatelle toscan módra

Őszinte leszek, amikor tombol a meleg odakint, nagyon nehéz rászánnom magam, hogy a konyhában tüsténkedjek. De mivel nem kifejezetten bírom ki 4-5 napnál tovább fakanál nélkül, igyekszem mindig finom, de egyszerű ételeket az asztalra varázsolni.
Ilyen ez a tésztaétel is, melyet a Toscan utamon tanultam meg, amikor a Delimano jóvoltából 1 hetet Chianti tartományban tölthettem egy főzőkurzuson. 

SPÁRGÁS TAGLIATELLE TOSCAN MÓDRA - DOLCA VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók - 2 személyre- 
- 0,5 kg zöld spárga
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 pohár tej
- 0,5 dl víz
- 0,5 pohár tésztafőző lé
- reszelt parmezán sajt
- 1 közepes fej főző lilahagyma
- 4 ek. olíva olja
- só és bors
- bő 250 gr tagliatelle tészta

Elkészítés
A tésztát bőven sós vízben feltesszük főni és "al dente"-re főzzük. Közben a spárgákat apró darabra vágjuk úgy, hogy a csúcsait kb. 2,5 cm nagyságúra hagyjuk. A hagymát és a fokhagymát apró darabokra vágjuk. A hagymát az olajon elkezdjük párolni, s amikor már üveges, beletesszük a fokhagymát. 1-2 perc után, amikor a fokhagymának már érezzük az illatát, beletesszük a spárgadarabokat és hozzáadjuk a sima vizet, s kb. 15 percig pároljuk, amíg meg nem puhul a spárga szintén "al dente"-re - ez spárgától is függ, lehet több és kevesebb is mint 15 perc, a lényeg, hogy megpuhuljon -. Amikor már szinte teljesen készen van, hozzáadjuk a tejet és a főzőlevet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, s pár perc alatt krémesre sűrítjük. Ekkor beletesszük a tésztát - amit nem öblítünk le, mert akkor lemossuk róla a sót -, 1-2 percig a tűzön összeforgatjuk, s tányérra tesszük. Megszórjuk ízlés szerint reszelt parmezánnal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése