2012. szeptember 2., vasárnap

Mandorla alla granita - a legszebb szicíliai emlék

Bár még kint tombol a 30 fok, de sajnos azt meg kell állapítanunk, a nyár visszavonhatatlanul véget ért. Szerettem volna egy olyan recepttel búcsúztatni az idei nyarat, ami nagyon közel áll hozzám. Úgy gondolom, a legtökéletesebb sikerült megtalálnom. 2006-ban a barátnőimmel Szicílián nyaraltunk, ahol visszavonhatatlanul beszerelmesedtem ebben az édességbe. Hiszen Szicíliában mindenhol kapható, ugyanis a sziget lakosai előszeretettel fogyasztják reggelire, ebédre, csak úgy, beszélgetéshez, egyszóval mindenhez. Azóta egyszer sikerült ennem, Máltán - ahol összesen egy helyen találtam, s rögtön két adagot vettem az árus lány legnagyobb megdöbbenésére -. Aztán idén nyáron két szicíliai származású emberrel is megismerkedtem, s mindkettő nagyon jó ismerősöm lett, nagyon szép emlékeket őrzök róluk. Minden adott tehát a legfinomabb és legszebb szicíliai emlék elkészítéséhez. Ami nem más, mint a mandulás granita. 

MANDORLA ALLA GRANITA - A LEGSZEBB SZICÍLIAI EMLÉK - DOLCE VITA-AZ ÉN (ÍZ)VILÁGOM


Hozzávalók 
- 15 dkg hántolt, egész, natúr mandula
- 4 dl szénsavmentes ásványvíz
- 2 púpos ek. cukor
- 0,5 kupak - kb. 1 kk. kanál - keserű mandula aroma

Elkészítés
Minden összetevőt turmixgépbe teszünk, s jó alaposan összeturmixoljuk úgy, hogy a mandulák apróra törjenek. Ezután egy sűrű lyukú szitán átpaszírozzuk. Nekem nem maradt a szitában semmi, de elképzelhető, hogy egy kevés massza marad. Azt kidobjuk, vagy megesszük :-). Majd egy üvegtálba öntjük és betesszük a fagyasztóba. 40 perc után átkeverjük, majd 30 percenként újból egészen addig, amíg kásás nem lesz. 

2 megjegyzés: